Dostupni linkovi

Čačak: Ulica za investitora pre njegove investicije


Buduća ulica Petera Kelena u industrijskoj zoni Čačka.
Buduća ulica Petera Kelena u industrijskoj zoni Čačka.

Peter Kelen, vlasnik nemačke kompanije "Forverk", koja će graditi fabriku u Preljini na lokaciji nekadašnjeg hipodroma, dobio je ulicu sa svojim imenom u 15 kilometara udaljenom Čačku.

Ova nesvakidašnja počast, nemačkog industrijalca zadesila je iako još nije položen ni kamen-temeljac za novi proizvodni pogon koji bi trebalo da bude izgrađen do kraja godine. Još je neverovatnije da Kelen nije ni upoznat sa inicijativom čačanskih vlasti.

Ime Petera Kelena poneće novoizgrađena 768 kilometara duga Sekundarna servisna saobraćajnica u Preljini, gradiću udaljenom 70 kilometara južno od Beograda. Ona će se nalaziti u industrijskoj zoni, a prostiraće se duž lokacije na kojoj bi trebalo da bude otvorena "Forverkova" fabrika, u kojoj će, kako je najavljeno, posao dobiti hiljadu Čačana.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naglašava da je ideja da vlasnik nemačke kompanije "Forverk" dobije ulicu u Čačku njegova. Kako kaže, ukazivanje te vrste počasti najmanje što grad može da učini za čoveka koji će biti simbol "nove reindustrijalizacije grada".

"Svaki investitor koji zaposli najmanje 1.000 ljudi i investira oko 50 miliona evra zaslužuje jednu saobraćajnicu koja je do sada nosila naziv Servisna saobraćajnica 3a, na deset kilometara od centra grada. Onaj ko je začetnik jedne nove reindustrijalizacije grada Čačka, zaslužuje bar toliko", navodi Todorović.

Član Komisije za određivanje naziva ulica, istoričar Goran Davidović, podneo je ostavku na tu funkciju zbog, kako je rekao, političke farse koja je pratila usvajanje predloga u preimenovanju saobraćajnice. Prema njemu je ova odluka skandalozna.

"Davanje naziva ulice je klasičan primer kako se prošlost instrumentalizuje u političke svrhe. Ali, ovo je prvi put da se radi u ime ličnih interesa ili interesa određenih političkih grupacija u Čačku. Ovo je ponižavanje građana Čačka, ali i prošlosti ovog grada", ocenjuje čačanski istoričar.

Davidovićeva koleginica iz komisije Violeta Marković, predstavnica opozicione Grupe građana ''Za napredniji Čačak'', kaže da stoji iza svoje odluke da podrži ideju da pristupna saobraćajnica u industrijskoj zoni u Preljini ponese ime Petera Kelena.

"Nijedan građanin u svojim dokumentima neće nositi tu adresu, niti će se ijedna privatna kuća ili stan nalaziti na toj adresi. To će biti samo pristupna saobraćajnica za fabrike izgrađene u industrijskoj zoni", objasnila je Violeta Marković.

Violeta Marković podržava inicijativu
Violeta Marković podržava inicijativu

Osim Kelena, ulice u Čačku za života dobili su još samo vojvoda Stepa Stepanović i dr Jaroslav Kuželj, jedan od osnivača čačanske bolnice. To se dogodilo 1925. godine. Čak je i doživotni jugoslovenski predsednik

Josip Broz Tito morao da čeka do 1974. godine (29 godina nakon što je preuzeo vlast u državi, a šest godina pre nego što je preminuo, prim. aut.) da u gradu na Moravi dobije svoju ulicu.

"Ovo je možda prvi put u Srbiju da neko dobije ulicu za života, a da ne znamo šta je uradio za ovaj grad i ovu državu. Niti je ta fabrika izgrađena, niti znamo da li će biti zaposleno obećanih hiljadu radnika", kaže istoričar Goran Davidović.

Goran Davidović: Niti znamo zasluge Kelena, niti je fabrika izgrađena
Goran Davidović: Niti znamo zasluge Kelena, niti je fabrika izgrađena

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li je Peter Kelen uopšte zna da bi u Čačku trebalo da dobije ulicu sa svojim imenom, gradonačelnik Todorović odgovorio je da verovatno ne zna, naglasivši se još uvek nije upoznao sa Kelenom.

"On ne može da zna, jer formalno i zvanično i nema ulicu. Procedura je takva da posle komisije resorno ministarstvo daje ili ne daje saglasnost na taj predlog, a tek potom Skupština grada Čačka. Dakle, procedura će, pretpostavljam, trajati bar još dva meseca. Nadam se da ću gospodina Kelena upoznati na njegovoj saobraćajnici već na otvaranju fabrike u novembru mesecu", kaže Todorović.

Šta o neobičnoj počasti koja će biti ukazana nemačkom fabrikantu misle Čačani?

Mišljenja građana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00
Direktan link

Nemačka kompanija "Forverk Autotek", veliki proizvođač rezervnih delova za auto industriju, u Čačku će izgraditi pogon koji će zaposliti 1.000 radnika, a prostiraće se na oko šest hektara u industrijskoj zoni u Preljini. Najavljeno je da će prosečna bruto plata u ovoj fabrici biti oko 500 evra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG