Dostupni linkovi

Međunarodna federacija novinara negodovala zbog slučaja Babčenko


Arkadij Babčenko
Arkadij Babčenko

Medjunarodna federacija novinara (IFJ) saopštila je danas povodom "slučaja Babčenko" da je cilj novinarske profesije da traga za istinom, i da svaka manipulacija informacijama škodi kredibilitetu medija i novinarstva u celini.

Ruski novinar Arkadij Babčenko, oštar kritičar politike Kremlja, za koga je ukrajinska policija u utorak saopštila da je ubijen, pojavio se u sredu živ i zdrav na konferenciji za medije u Kijevu sa šefom Službe bezbednosti Ukrajine koja je objavila da je lažirala njegovu smrt kako bi uhvatila one koji su nameravali da ga ubiju.

"Arkadij Babčenko je živ i može da nastavi da se bavi njegovom profesijom... to je sjajna vest", rekao predsednik IFJ-a Filip Leru, ali je odmah ukazao da su "vlasti Ukrajine, širenjem lažnih vesti o njegovom ubistvu, ozbiljno potkopale kredibilitet informisanja i njihovoj komunikaciji preti rizik da se smatra progandnom".

"Da li je zaista bilo neophodno inscenirati njegovu smrt da bi se prečio navodni napad? Medjunarodna federacija novinara se bori protiv nekažnjivosti onih koji imaju koristi od ubistava novinara, ai zahteva i transparentnost informacija. IFJ podseća da u Ukrajini nisu identifikovane ubice novinara Pavela Čeremeta i oni koji ih podržaju", zaključio je Leru.

Iscenirana smrt ruskog novinara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Generalni sekretar IFJ-a Antoni Belanger rekao je da se više ne radi o običnom novinarskom slučaju, već o "potpunom cirkusu koji su orkestrirala vojna lica i novinar kojem je nedeljama prećeno smrću".

"Neprihvatljivo je lagati novinare širom sveta i obmanjivati milione gradjana koji su s pravom bili potreseni tim takozvanim ubistvom", naveo je on.

"Neprihvatljivo je i nameštati smrt novinara, posebno jer od januara ove godine nedeljno u svetu ginu po dva medijska radnika", saopštio je Belanger.

XS
SM
MD
LG