Dostupni linkovi

Popov: Prećutna saglasnost Beograda na Dodikovu retoriku


Aleksandar Popov
Aleksandar Popov

Direktor Centra za regionalizam i kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov ocenio je danas da je za predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika priča o ujedinjenju sa Srbijom postala politička mantra koju ponavlja zbog unutrašnjih potreba ali i dodao da je to opasna retorika koja nailazi na prećutnu saglasnost Beograda.

"Priča o ujedinjenju sa Srbijom je kod njega postala mantra koju ponavlja pre svega zbog unutrašnjih potreba, kako bi homogenizovao Srbe i pokazao se kao njihov tobože najveći zaštitnik time što obećava ujedinjenje u kontekstu predstojećih izbora", kazao je Popov za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, takva Dodikova retorika je veoma opasna, jer uvlači i ruski faktor, a Rusiji odgovara da se involvira što dublje u prilike u regionu.

"Dakle, pored Turske, uključuje se i Rusija u zbivanja u BiH i samim tim počinje nadmetanje velikih sila u našem regonu", rekao je Popov, koji je kritikovao visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Incka jer ne koristi svoja široka ovlašćenja i ne sankcionise političare koji rade na destabilizaciji BiH, već se ponaša kao "obični posmatrač prilika".Ocenio je da Dodikova retorika odgovara i nacionalističkim partijama Bošnjaka i Hrvata.

"To je igranka unutar BiH, koja se dešava zahvaljujući nesavršenosti Dejtonskog sporazuma, jer on nije od BiH napravio građansku i funkcionalnu državu", kazao je Popov.

Prema njegovim rečima, još veći problem predstavlja činjenica da to što Dodik govori nailazi na prećutnu saglasnost Beograda, koji računa da bi gubitak Kosova mogao kompenzovati pripajanjem Republike Srpske Srbiji.

"To je opasno razmišljanje Beograda, a Dodik samo doliva ulje na vatru", upozorio je Popov.

U izjavi za Betu Popov je ocenio i da će Dodik "po svaku cenu" nastaviti sa pokušajima destabilizacije Bosne i Hercegovine, jer to vidi kao jedini način da bi politički preživeo.

"On će u ovoj izbornoj godini u BiH sigurno napraviti neke korake ka nestabilnosti te države, kako bi opstao na vlasti i kako ne bi snosio krivične sankcije", rekao je Popov i dodao da bi stvari izgledale drugačije da sudovi i tužilaštva u BiH rade svoj posao onako kako bi trebalo da ga rade.

On je dodao da se može očekivati da Dodik u izbornoj godini izvede još neki "spektakularan potez", poput raspisivanja referenduma o Danu Republike Srpske, s ciljem dalje destabilizacije BiH.

Ocenio je da Dodikova najava da će se kandidovati za člana Predsedništva BiH može da znači da pokušava da se skloni iz Banjaluke, ali pre može da znači da Dodik želi da sa mesta člana Predsedništva BiH nastavi sa destabilizacijom države.

XS
SM
MD
LG