Dostupni linkovi

Rumunija: Naložena smena popularne tužiteljke protiv korupcije


Rumunska tužiteljka Laura Kodruta Kovesi
Rumunska tužiteljka Laura Kodruta Kovesi

Ustavni sud u Rumuniji naložio je danas predsedniku Klausu Johanisu da povuče zabranu opoziva šefice Državnog antikorpucijskog tela (DNA).

"Šef države nema diskreciono pravo u toj oblasti, te treba da izda ukaz o smenjivanju u skladu sa zahtevom Ministarstva pravde", naveo je sud u odluci na koju nema žalbe.

Ta odluka predstavlja veliku pobedu socijaldemokratske Vladu Rumunije koja je, uprkos protestima opozicije i međunarodne zajednice, tražila smenjivanje tužiteljke protiv korupcije Laure Kodrute Kovesi.

Izjavu ministra pravde Tudorela Toadera u februaru da Kovesi treba da bude smenjena, mnogi su smatrali političkom zato što se agencija za borbu protiv korupcije usmerila na visoke članove vladajuće Socijaldemokratske partije. Toadera je optužio Kovesi da je prekršila Ustav i naškodila ugledu Rumunije u inostranstvu.

Predsednik Johanis je tada rekao da nije ubeđen tim argumentima i usprotivio se smeni.

Kovesi, 44, već je više meseci na meti socijaldemokratske vlade koju je kritikovala zbog kontroverznih planova za reformu sudstva.

Evropska komisija i Savet Evrope se protive smenjivanju smatrajući da može da naškodi nezavisnosti sudija i ugrozi borbu protiv korupcije, a kritikovali su i proceduru za opoziv Kovesi.

Hiljade građana su širom Rumunije zahtevale ostavku ministra pravde Toadera zbog njegovog poziva da se smeni glavna tužiteljka za korupciju. Onlajn peticija u kojoj se poziva predsednik Johanis da je ne smeni prikuopila je gotovo 110.000 potpisa.

XS
SM
MD
LG