Dostupni linkovi

U lipnju suđenje uhićenim zbog zabranjenih simbola u Bleiburgu


Trojici od petorice hrvatskih državljana koji borave u pritvoru u Klangenfurtu zbog isticanja zabranjenih simbola tijekom komemoracije u Bleiburgu sredinom svibnja, proces započinje krajem lipnja, priopćeno je iz Zemaljskog suda u Klagenfurtu u srijedu.

Petorici hrvatskih državljana je prošlog tjedna, nakon što je državno odvjetništvo savezne zemlje Koruške podiglo optužnicu zbog isticanja zabranjenih simbola, produljen pritvor na neodređeno vrijeme, što je obrazloženo opasnošću po bijeg i mogućnošću ponavljanja djela, javljaju hrvatski mediji.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je u „kontinuiranom kontaktu s pritvorenim hrvatskim državljanima, odvjetnicima i članovima njihovih obitelji”, te da “poduzima radnje i mjere kako bi pritvoreni hrvatski državljani imali potrebnu konzularnu zaštitu i kako bi se adekvatno zaštitili njihovi interesi.“

Petorica hrvatskih državljana su optužena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom i isticanja znakovlja specijalnih nacističkih postrojbi iz Drugog svjetskog rata „SS“.

XS
SM
MD
LG