Dostupni linkovi

Tri žrtve terorističkog napada u Liegu


Napad u Liježu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Napad u Liježu

Dvije policajke i jedan slučajni prolaznik su ubijeni jutros, u pucnjavi koja se dogodila u belgijskom gradu Liege, 90 kilometara nadomak Brisela. Napadač je takođe ubijen od strane policije.

Policija je izašla sa podacima da je “neutralisala” napadača, te potvrdila smrt dvije kolegice, kao i ranjavanje još dva policajaca.

Belgijski mediji su objavili identitet napadača. Radi se Benjaminu Hermanu, rođenom 1982 u gradu Rochefort (Rošfor), a koji već ima delikventsku prošlost.

On je juče dobio takozvanu “dozvolu izlaska” koja u belgijskom sistemu podrazumeva dozvolu da se na nekoliko sati izađe iz zatvora pod uslovom povratka, a sve u okviru programa integracije pre potpunog oslobađanja.

Prema navodima belgijskih medija, on je prilikom boravka u zatvoru bio u kontaktu sa radikalizovanim zatvorenicima gde je, navodno, i sam radikalizovan.

Napadač je najprije nožem uzbo policajke, oteo im oružje, te ih ubio, kao i jednog prolaznika, te potom ušao u zgradu gimnazije gde je kao taoca uzeo čistačicu.

Mediji potvrđuju da su đaci ove škole bezbedni, te da je postavljen je sigurnosni pojas u naselju gde se desio napad.

Premijer Belgije, Charles Michel je izrazio saučešće porodicama nastradalih i najavio da će ovog popodneva posetiti Liege.

Državni tužilac Philippe Dulieu rekao je da se radi o terorstičkom incidentu.

XS
SM
MD
LG