Dostupni linkovi

Makron u Parizu okupio četiri glavna aktera libijske krize


Nasilje u Libiji i sedam godina nakon svrgavanja Gadafija.

Francuski predsednik Emanuel Makron okupio je u utorak u Jelisejskoj palati četiri glavna aktera u libijskoj krizi u nastojanju da organizuje izbore u toj zemlji i izvuče iz haosa sedam godina posle svrgavanja Muamera Gadafija, prenose novinari agencije Frans pres.

Kod Makrona su došli Fajez al Saradž, premijer vlade nacionalnog jedinstva koju priznaju Ujedinjene nacije, maršal Kalifa Haftar glavni čovek na istoku zemlje, Aguila Salah predsednik Predstavničkog doma s sedištem u istočnom libijskom gradu Tobruku i Kaled al Mekri, predsednik gornjeg doma, Državnog saveta, s sedištem u Tripoliju.

Francuski predsednik je rekao prilikom prijema premijera Fajaza al Saradž da situacija u Libiji nameće donošenje odluka za pomirenje aktera u krizi kroz koju prolazi ta zemlja.

U Jelisejskoj palati se održava sastanak posvećen Libiji, na kome treba da se dogovori o političkoj mapi puta koja bi doprinela uspostavljanju reda u toj zemlji gde zbog bezakonja jačaju islamski ekstremisti, širi se trgovina ljudima i nestabilnost u regionu.

Predstavnici oko dvadeset zemalja uključujući suseda Libije, regionalnih i evropskih sila, SAD i međunarodnih organizacija očekuju se na tom skupu.

XS
SM
MD
LG