Dostupni linkovi

Alen Čamdžić, osumnjičeni za terorizam, oslobođen i predan BiH


Zatvor, ilustrativna fotografija
Zatvor, ilustrativna fotografija

Alen Čamdžić, kojeg tuniske vlasti sumnjiče za ubojstvo, pušten je u ponedjeljak u večernjim satima iz istražnog zatvora u Remetincu i predan tijelima gonjenja Bosne i Hercegovine potvrdio je za Radio Slobodna Europa (RSE) njegov odvjetnik u Hrvatskoj Krešimir Škarica.

"Jučer (ponedjeljak) je Vrhovni sud Hrvatske donio odluku kojom se preinačuje prvostupanjska odluka Županijskog suda u Velikoj Gorici i u kojoj je ustvrdio da ne postoje pretpostavke za izručenje Alena Čamdžića Tunisu. Zadovoljni smo takvom odlukom jer je ona pravična i osnovana na zakonu. Moj branjenik je jučer predan organima Bosne i Hercegovine koje će nastaviti dalje postupanje, ali je jako važno da se zna da je drugoosumnjičeni, koji je uhićen na teritoriju Bosne i Hercegovine, odmah nakon saslušanja pušten na slobodu", kazao je odvjetnik Škarica za RSE.

Čamdžić odbija bilo kakvu povezanost sa ovim ubojstvom.

Prema njegovoj ocjeni, pravosudna tijela Republike Hrvatske su u političkom i pravosudnom kontekstu dobile su na vjerodostojnosti, i u tom je kontekstu ova odluka Vrhovnog suda pozitivna kako za Hrvatsku tako i za samog osumnjičenika.

Vrhovni sud Hrvatske tako je odlučio povodom žalbe odvjetnika Škarice na odluku velikogoričkog suda od 9. svibnja o izručenju Alena Čamdžića Tunisu, gdje ga traže zbog sumnje da je kao izraelski agent umiješan u ubojstvo Tunižanina Mohammeda al-Zawarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanoga s Hamasom. Vrhovni sud zatražio je tada ukidanje istražnog zatvora i Čamdžićevo puštanje na slobodu.

Hrvatsko pravosuđe ne izručuje osobe državama u kojima se prakticira smrtna kazna. Velikogorički sud je u svojoj odluci o izručenju od 9. svibnja prihvatio argumentaciju tuniske strane da se smrtna kazna tamo zamjenjuje dvadesetogodišnjim zatvorom i da smrtna kazna tamo nije primijenjena već 26 godina, međutim Vrhovni sud je zaključio da "u konkretnom slučaju u pogledu jamstva zemlja moliteljica Republici Hrvatskoj nije pružila nikakvo jamstvo o mogućem neizvršenju smrtne kazne".

"Iako nije dvojbeno da se izručeni tereti za jedno od najpogibeljnijih kaznenih djela, kada postoji rizik od toga da bi izručenom u zemlji moliteljici mogla biti izrečena smrtna kazna, izručenje se ne može dopustiti", stoji u odluci Vrhovnog suda.

Alen Čamdžić je zbog sumnje na sudjelovanje u al-Zawarijevom ubojstvu uhićen 13. ožujka na zagrebačkoj zračnoj luci temeljem međunarodne potrage tuniškog Interpola. Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniškog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za al-Zawarijevo ubojstvo te da je jedan od njih uhićen u ožujku u Hrvatskoj, a drugi - Elvir Šarac - u Bosni i Hercegovini.

Al-Zawari, za kojeg se tvrdi da je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u prosincu 2016. blizu svojeg doma u tuniskom gradu Sfaxu. Hamas je odmah ustvrdio da je al-Zawarija likvidirala izraelska obavještajna služba Mossad.

Mediji u Bosni i Hercegovini navode kako je bosansko-hercegovački državljanin Alen (negdje se navodi i Alem) Čamdžić veteran Armije BiH, koji je nakon 2000. godine bio među ostalim angažiran od zapadnih zemalja u Iraku na obuci lokalnih vojnih postrojbi.

XS
SM
MD
LG