Dostupni linkovi

Crveni križ nastavlja brigu o migrantima u Salakovcu, zaraznih bolesti nema


Izbjeglice i migranti napuštaju Salakovac
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

U Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara trenutno je smješteno 160 migranata i oni za sada, zahvaljujući donacijama, imaju dovoljno hrane i higijenskih potrepština.

Prema riječima sekretara Crvenog križa Grada Mostara Alena Kajtaza, Crveni križ Federacije BiH poslao je garanciju da će prvih petnaestak dana preuzeti brigu o migrantima, kako je već ranije dogovoreno, a neko trajnije rješenje trebalo bi da donesu državne institucije.

Proteklih dana, kaže Kajtaz, u Salakovac su stigle mnoge donacije tako da se hrane i higijenskih potrepština trenutno ne nedostaje.

Apelovao je na građane da više ne donose odjeću i obuću, navodeći kako će hrane i sredstava za higijenu trebati, sigurno, još dugo vremena, kao i nekih medicinskih sredstava - dezinfekcionih sredstava i rukavica.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje, veliki broj migranata, kaže Kajtaz, jučer je pregledano i devetero njih bi trebalo biti hitno upućeno na bolničke preglede radi daljih pretraga. Oni bi trebali na pregled kod pedijatra, urologa, pulmologa, ginekologa i drugo.

Te preglede je, kaže Kajtaz, nemoguće uraditi na licu mjesta.

Dodao je kako zaraznih bolesti nema te da je situacija po tom pitanju mnogo bolja nego u Bihaću, kao i da su uslovi stanovanja mnogo bolji.

XS
SM
MD
LG