Dostupni linkovi

Hrvatska: Uhićena petorica zbog krijumčarenja migranata


Pripadnik hrvatske granične policije, fotoarhiv
Pripadnik hrvatske granične policije, fotoarhiv

Policija je podnijela kaznene prijave protiv dvojice Rumunja, dvojice Iračana i jednog Pakistanca za krijumčarenje ljudi. Prevozili su ukupno 48 ilegalnih migranata koji su prethodno pješice ilegalno ušili u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, a tereti ih se da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, dogovorili kako će im omogućiti da ilegalno izađu s teritorija Hrvatske i uđu na teritorij Europske unije. Sva petorica su u pritvoru u Sisku.

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma dovršili kriminalističko istraživanje nad 42 i 48-godišnjim državljanima Rumunjske, 36-godišnjim državljaninom Pakistana te 34 i 36-godišnjim državljanima Iraka.

Naime, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su 25. svibnja u mjestu Gređani, općina Topusko zaustavili dva osobna vozila rumunjskih registracijskih oznaka. Vozilima su upravljali 48-godišnji i 42 godišnji državljani Rumunjske i u njima prevozili ukupno 24 državljana Afganistana koji su prethodno ilegalno pješice iz Bosne i Hercegovine, prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku.

Nadalje, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su 26. svibnja u mjestu Žirovac, općina Dvor, zaustavili teretno vozilo belgijskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnjak te kao suvozač 34-godišnjak, obojica državljani Iraka. Odmah potom su zaustavili drugo teretno vozilo također belgijskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnji državljanin Pakistana, čijim pregledom tovarnog prostora su zatečena 24 državljana Irana.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih petero osumnjičenih je uz kaznene prijave za spomenuta kaznena djela predano pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

XS
SM
MD
LG