Dostupni linkovi

Kim Jong-un posvećen denuklearizaciji i sastanku s Trumpom


Predsjednik Sjeverne i Južne Koreje, Moon Jae-in i Kim Jong-un, 26. maj 2018.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un (Kim Džong Un) potvrdio je svoju posvećenost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka i planiranom susretu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom (Tramp), rekao je u nedjelju južnokorejski predsjednik Moon Jae-in (Mun Đae In).

Prema riječima južnokorejskog predsjednika, Kim Jong-un i on su se na iznenadnom sastanku u subotu suglasili da mogući američko-sjevernokorejski susret mora biti uspješan.

"Sjevernokorejski lider i ja suglasili smo se da samit 12. juna u Singapuru treba održati uspješno i da ne treba obustavljati potragu za denuklearizacijom Korejskog poluotoka i trajnim mirom", istakao je južnokorejski predsjednik na konferenciji za novinare.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA javila je da je Kim Jong-un izrazio svoju čvrstu volju o mogućnosti susreta s Trumpom kako je i ranije planirano.

Moon Jae-in, koji se iz Washingtona u Seul vratio 25. maja nakon susreta s Trumpom, ističe da je Kim Jong-un prenio poruku o snažnoj volji američkog predsjednika da okonča neprijateljske odnose s Pjongjangom i pokuša ostvariti bilateralnu suradnju.

Trump je nešto ranije izjavio da su Sjedinjene Države imale veoma "produktivne razgovore" o ponovnom određivanju 12. juna kao datuma samita sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, samo dan nakon što je otkazao sastanak navodeći kao razlog "otvoreno neprijateljstvo" Pjongjanga.

XS
SM
MD
LG