Dostupni linkovi

Demonstracije protiv MMF-a u Argentini


Stotine hiljada Argentinaca demonstrirale su protiv pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o sporazumu o pomoći.

Argentina je zatražila kreditnu pomoć posle krize svoje valute, pezosa koji je izgubio 20 odsto vrednosti prema dolaru za mesec dana.

Demonstranti se boje zahteva MMF.

"Znamo da neoliberalni kolonijalizam nudi samo bedu. Treba mu se suprotstaviti na ulici i na biralištima", navodi se u zajedničkoj deklaraciji koju je pročitao jedan od demonstranata.

Danijel Filmus, ministar u bivšoj levičarskoj vladi, zatražio je da se o uslovima sporazuma s MMF raspravlja u Parlamentu i da se poslanici izjasne. Sindikalni lider Ugo Jaski smatra da je povratak Argentine MMF-u "potvrda nadmoći finansijske špekulacije".

"Nisam glasao za (predsednika) Maurisija Makrija, ali verujem da je obmanuo mnoge ljude. Nije održao obećanja iz kampanje i zadužio nas je", rekla je zvaničnica Karmen Gutijeres.

Da bi smanjila budžetski deficit od 3,9 odsto BDP, Vlada je najavila politiku štednje kao jedini način da se obuzda inflacija i podstakne rast. Deo stanovništva smatra da se već pristalo na prevelike žrtve, posebno zbog delimičnog smanjenja državnih subvencija za vodu, struju i gas, dok inflacija već 10 godina prelazi 20 odsto.

XS
SM
MD
LG