Dostupni linkovi

Putin odbacuje odgovornost Rusije za obaranje aviona iznad Ukrajine


Kako je ruska raketa oborila avion MH17?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Predsednik Rusije Vladimir Putin oštro je odbacio tvrdnje Holandije, Australije i drugih zemalja koje su Rusiju okrivile za obaranje malezijskog putničkog aviona iznad Ukrajine pre gotovo četiri godine.

Holandija i Australija su u petak saopštile da smatraju Rusiju pravno odgovornom za rušenje aviona na letu MH17, pošto su međunarodni istražitelji juče zaključili da je avion oboren raketom koju je ispalila ruska vojna jedinica na istoku Ukrajine gde kontrolu i danas imaju proruski pobunjenici.

U obraćanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da Rusija ne može da veruje zaključcima istražitelja jer je bila isključena iz istrage, a sugerisao je i moguću krivicu ukrajinske vojske za obaranje aviona, navodi Tass.

"Želeo bih da ponovim, postoji nekoliko teorija, uključujući onu da je raketu ispalila ukrajinska vojska, i tako dalje. Ali ponoviću još jednom: ne postoji ništa što bismo mogli da prihvatimo kao konačni zaključak (istrage) niti će biti ako ne budemo punopravno učestvovali u istrazi", kazao je Putin.

Obaranje tog aviona Putin je opisao kao "užasnu tragediju", a pomenuo je i da je vojska Ukrajine 2001. godine slučajno oborila ruski avion koji je leteo iz Izraela, kada je poginulo svih 78 putnika i članova posade, navodi Asošiejted pres.

Avion malezijske kompanije Malejža erlajns, na letu od Amsterdama ka Kuala Lumpuru, oboren je 17. jula 2014. godine, a poginulo je svih 298 putnika i članova posade. Među putnicima je najviše bilo Holanđana, a bilo je i australijskih državljana.

I Evropska unija i NATO pozvali su u petak Rusiju da "prizna svoju odgovornost" i da u potpunosti sarađuje na utvrđivanju krivca za obaranje tog aviona.

Šef NATO: Rusija da preuzme odgovornost u slučaju MH17
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

XS
SM
MD
LG