Dostupni linkovi

Posrednik UN: Ministri Grčke i Makedonije ipak nisu rešili spor


Metju Nimic
Metju Nimic

Posrednik Ujedinjenih nacija (UN) za spor Grčke s Makedonijom oko njenog naziva, Metju Nimic, izjavio je u petak u Njujorku da ministri spoljnih poslova Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov na upravo završenom dvodnevnom sastanku u sedištu UN nisu rešili spor, ali da su "obe strane posvećene tom nastojanju".

Tako je došlo do novog zastoja u pregovorima koji traju četvrt veka, iako je atmosfera donedavno ukazivala na suprotno - na proboj ka rešenju.

Nimic je, uprkos neuspehu, izjavio da će se "intenzivirati razgovori dve strane" i najavio sastanak Kocijas - Dimitrov u Briselu, ali je odbio da kaže da li će se sastati i premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

Koliko prošle nedelje se govorilo da će rešenje spora biti "Republika Ilindenska Makedonija", ali taj naziv nije prošao u Atini.

Prema grčkim izveštajima iz Njujorka, razgovaralo se i o drugim idejama, te da je Kocijas navodno odbio predlog da naziv suseda bude "Nova Makedonija", dok je Dimitrov navodno odbacio predlog naziva "Gornja Makedonija".

Tako je Nimic pred kraj runde pregovora u četvrtak predložio da nov naziv bude "Severna Makedonija" - što je predlagao i pre više godina, ali su dvojica ministara razgovor o tome ostavila za današnji sastanak koji su, međutim, završila bez dogovora.

XS
SM
MD
LG