Dostupni linkovi

Bevanda: RS blokadom računa ugrožava fiskalnu stabilnost BiH


Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda saopštio je danas da je neophodno što pre rešiti probleme u vezi sa blokadom računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), kako se ne bi dovela u pitanje fiskalna stabilnost BiH.

"Nepostojanje dogovora o presudi koja je izvršna dovelo je do blokade računa i ovaj problem nužno je što pre rešavati kako ne bi doveli u pitanje fiskalnu stabilnost BiH", naveo je Bevanda u saopštenju.

On je kazao da ne ne želi da komentariše presudu Suda BiH kojom je UIO dužna da Republici Srpskoj isplati 15 miliona maraka, plus zatezne kamate, zbog nezakonite rasodele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu, zbog čega je Ministarstvo finansija RS blokiralo sve račune UIO u bankama.

Bevanda koji je i predsedavajući Upravnog odbora UIO, istakao je da je učinio sve da se sprovedu sudske presude, pa tako i ona koja je dovela do blokiranja računa UIO.

"Više puta na dnevnom redu UO UIO raspravljalo se o rešavanju ovog problema i bilo je jasno da je ovakav scenarij moguć, ali i da je najlošiji, jer urušava najprofitabilniju i jednu od najboljih institucija BiH", naveo je on.

Po njegovim rečima, rukovodstvo Uprave ponudilo je Upravnom odboru više rešenja, ali, kako je naglasio, predstavnici Federacije BiH nisu prihvatili nijedno.

Bevanda smatra da tužbe ne vode nigde osim u probleme, podsetivši da je Federacija BiH nedavno izgubila sudski spor o sličnim pitanjima.

Ministarstvo finansija Republike Srpske blokiralo je juče sve račune u bankama Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na osnovu presude Suda BiH kojom je UIO dužna Srpskoj da isplati 15 miliona maraka plus kamate.

Radi se o presudi koju je Sud BiH donio 7. maja 2015. godine, a kojom je UIO obavezana da RS isplati taj iznos zbog nezakonite raspodele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Ministar finansija BiH i predsedavajući Upravnog odbora UIO BiH je pozvao entitete da pokušaju pronaći kompromisno rešenje povodom ove presude, ali i raspodelu prihoda od putarina.

XS
SM
MD
LG