Dostupni linkovi

Predsednik Srbije: Ne želim zamrznuti konflikt


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je za rešavanje problema sa Kosovom što pre, bez obzira na kritike domaće javnosti.

"Daću sve od sebe da se izborim protiv stava 80 odsto ljudi koji misle da treba da zadržimo zamrznuti konflikt. Jer, jednog dana ako bude odmrznut, ne želim da budem odgovoran za nove ratove i sukobe, i ne želim da se to Srbiji dogodi. Neću donositi svakako odluku protiv našeg naroda, već ću gledati da ubedim većinu da su nam mir i stabilnost mnogo važniji od bilo čega drugog", rekao je Vučić u Beogradu nakon razgovora sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvidom Mekalisterom.

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister je rekao da Srbija napreduje i da se njeni evropski ciljevi ostvaruju.

"Uloga Srbije u okviru Berlinskog procesa je više nego dobrodošla. Znam da će Srbija pratiti evropsku agendu, kao što je to predsednik Vučić jasno izrazio. Srpska ekonomija je svakim danom sve bolja, a vladavina prava dalje mora biti ojačana, takođe i da bi Srbija postala atraktivnija za inostrana ulaganja. Uveren sam da će region uspeti da svoju evropsku perspektivu pretoči u stvarnost, da će Srbija iskoristiti novi zamah, jer u njenim rukama je dalji napredak. 2018. godina ključna je za Srbiju i region", naveo je Mekalister.

Aleksandar Vučić ponovio je da Priština nije ispunila odredbe Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština ali dodao da Beograd ne traži razlog za strateški prekid dijaloga i da će nastaviti sa reformama.

"Mi svoj posao radimo da bi građani Srbije živeli bolje. A vi u Evropskoj uniji poglavlja otvarajte koliko god hoćete, to je na vama. Ako hoćete sutra da nas primite u članstvo Evropske unije, mi se tome radujemo. Kada hoćete, to je vaša stvar. A naš posao je da završimo svoje obaveze", naveo je Vučić.

Dejvid Mekalister prethodno se sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i tom prilikom ukazao na važnost nastavka reformi, pre svega u poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava i reforme pravosuđa.

XS
SM
MD
LG