Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Presude za 'Medicus' u slučaju trgovine ljudskim organima


Ilustrativna fotografija

Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim optužene u slučaju poznatom kao "Medicus" koji se tiče trgovinom ljudskih organa i organizovanog kriminala.

Vlasnik klinike doktor Ljutfi Derviši dobio je sedam i po godina zatvora i kaznu od 8.000 eura, dok je optuženi Sokol Hajdini dobio godinu dana. Dervišiju je takođe zabranjeno da se bavi profesijom urologa u roku od dve godine, od trenutka kada bude izležao zatvorsku kaznu.

Predsednica sudskog tela Franciska Fiser je tokom čitanja presude kazala da je Ljutfi Derviši učestvovao u operacijama transplantacije, bez obzira što je znao da klinika "Medicus" nije imala dozvolu za transplantaciju. Takođe je dodala da je Derviši u saradnji sa ostalima zloupotrebom pozicije angažovao najmanje sedam osoba koji su vodili kliniku.

Prema optužnici, na klinici "Medikus" u Prištini je 2008. godine obavljeno oko 30 nelegalnih transplantacija bubrega.

Siromašni ljudi iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana prodavali su svoje bubrege za 10.000 do 15.000 eura, dok su primaoci, uglavnom Izraelci za organe plaćali po 80.000 do 100.000 eura, navodi Reuters.

Bivši vlasnik klinke "Medikus" Lutfi Derviši, inače urolog, proglašen je 2013. godine krivim za organizovani kriminal i trgovinu ljudima i osuđen na osam godina zatvora, dok je njegov sin osuđen na sedam godina.

Vrhovni sud Kosova je decembra 2016. ponavljanje suđenja doktorima i kosovskim zvaničnicima osuđenim za trgovinu organima između 2006. i 2008. godine.

XS
SM
MD
LG