Dostupni linkovi

Sešns za jaču saradnju s tužiocima u Jugoistočnoj Evropi


Džef Sešns

Američki državni tužilac Džef Sešns izjavio je u Zagrebu, posle regionalne konferencije o transnacionalnom organizovanom kriminalu, da SAD imaju "najbližu saradnju" s Hrvatskom i da žele da je prošire u celom regionu.

"SAD imaju najbližu saradnju s Hrvatskom, a takvo dostignuće žele da prošire u čitavom regionu", rekao je Sešns na konferenciji za novinare s hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem, prenela je Beta.

Regionalna konferencija o transnacionalnom organizovaom kriminalu, u organizaciji ICITAP-a (International Criminal Investigative Training Assistance Program Ministarstva pravosuđa SAD) američki tužilac učestvovao je zajedno s državnih tužiocima Albanije, Srbije, BiH, Kosova, Makedonije i Crne Gore.

On je rekao da se partnerstvo tih država s SAD može dograditi u borbi protiv terorizma, trgovine drogom, krijumčarenja ljudima i korupcije.

SAD su, rekao je on, razmestile nekoliko svojih tužilaca i policijskih savetnika u svoje ambasade u zemljama regiona. Ta saradnja daje rezultate, a u poslednje tri godine, dodao je, uhapšeno je 118 ljudi i zaplenjeni su droga i oružje.

Hrvatski MUP je saopštio da je regionalna radionica bila o temama bilateralne i regionalne saradnje u oblasti bezbednosti, i o nastavku "ciljane obuke" za policijske službenike, tužioce i predstavnike finansijskih i drugih institucija u okviru programa "Partnerstvo za obrazovanje", radi jačanja operativne saradnje u borbi protiv najsloženijih oblika kriminala.

XS
SM
MD
LG