Dostupni linkovi

Britanska vlada: Tranzicija sa EU gotova do decembra 2020.


Velika Britanija će okončati period tranzicije sa EU nakon "Bregzita" u decembru 2020. godine, izjavila je portparolka britanske premijerke Tereze Mej.

Ona je demantovala izveštaje medija o tome da Vlada želi novu tranziciju, koja bi trajala do 2023. godine.

Portparolka Mejove je ponovila stav Britanije da će se period tranzicije završiti do decembra 2020. godine, nakon što je "Tajms" javio da će Mejova da predloži novi period tranzicije u kojem bi bila obuhvaćena pitanja carina i trgovine i koji bi trajao od 2021. do 2023. godine, kako bi se izbegla potreba za infrastrukturom ili proverama na irskoj granici.

U Severnoj Irskoj će biti jedina britanska granica sa EU nakon "Bregzita". Obe strane su saopštile da su posvećene tome da granicu sa Republikom Irskom održe otvorenom, ali se pronalaženje praktičnog rešenja za sada pokazalo kao nedostižno.

Premijer Irske Leo Varadkar, koji ima jaku podršku drugih država EU, izjavio je da se Dablin neće saglasiti sa rešenjem koje je vremenski ograničeno.

"Neće moći 2023. godine. Irska Vlada neče biti u mogućnosti da se saglasi sa situacijom gđe bismo morali da odgodimo tako važnu odluku", izjavio je Varadkar za irsku radio-stanicu "Njuztok".

EU i Dablin insistiraju na tome da sporazum o "Bregzitu" mora da bude podržan drugim sporazumom, u slučaju da budući sporazum o trgovini ne ukloni potrebu za kontrolama na granici. London se sa ovim saglasio prošlog mjeseca, ali ne i sa sredstvima kojim EU želi to da postigne.

Portparolka Mejove je izjavila da Vlada želi da bude spremna uz nove dogovore vezane za carinu do kraja perioda tranzicije, uprkos parlamentarnom izvještaju u kojem se navodi da bu Britanija mogla da ostane u okviru carinske unije.

XS
SM
MD
LG