Dostupni linkovi

Zakon o terorizmu razbuktao strasti u iranskom parlamentu


„Pročitajte prijedlog zakona; najvećim dijelom se tiče izručenja terorista. Terorizma kako ga oni definišu“, rekao je jedan od zastupnika. „Njihovo mišljenje je da je naša Revolucionarna garda teroristička organizacija.“
„Pročitajte prijedlog zakona; najvećim dijelom se tiče izručenja terorista. Terorizma kako ga oni definišu“, rekao je jedan od zastupnika. „Njihovo mišljenje je da je naša Revolucionarna garda teroristička organizacija.“

Piše: Golnaz Esfandiari (priredila: Asja Hafner)

Iranski parlament zapao je u haos dok su zastupnici debatovali o pridruživanju internacionalnim naporima da se zaustavi finansiranje terorističkih skupina. Zastupnici su se užurbano smjenjivali za govornicom, žaleći se na „kolonijalizam“ i visoko podižući protestne note usred bučne rasprave.

Sesija od 22. maja zakazana je kako bi se na njoj razmotrio zakon o pristupu Irana Internacionalnoj konvenciji za suspenziju finansiranja terorizma, takođe poznatu i kao Konvencija o finansiranju terorizma, rezolucija koju je UN usvojio 1999. godine.

Lokalni iranski mediji su citirali konzervativne zastupnike koji osuđuju zakon nazivajući ga „kolonijalnim“ i tvrdeći da će takav zakon omogućiti strane uticaje u zemlji te su zahtijevali da govornik Ali Laridžani skloni ovaj prijedlog sa parlamentarne agende.

Tvrdolinijaši su predlagali da neprijatelji iz inostranstva mogu da iskoriste borbu protiv terorizma kako bi tražili da se poduzmu akcije protiv iranskih zvaničnika, što je uključivalo i komandira Islamske revolucionarne garde i specijalnih Quds snaga, ključnog iranskog instrumenta za tajne operacije izvan zemlje.

Postojeći prijedlog zakona je takođe razmatran 20. maja na zatvorenoj sjednici parlamenta tokom koje su ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif i još nekolicina članova kabineta navodno pokušali da ubijede zastupnike da usvajanje prijedloga zakona neće ometati iranski podršku „grupama otpora“ koje neke zemlje definišu kao teroriste.

Slike iz parlamenta pokazale su neke od zastupnika kako drže odštampane natpise: „Iranska nacija nam ovo neće oprostiti“, i „Hrabra iranska nacija prezire usvajanje bilo kojeg kolonijalističkog zakona.“

Zastupnici su konačno izglasali da se prijedlog pošalje parlametarnoj Državnoj bezbjednosti i Komitetu za spoljnu politiku na dalje evaluacije, izvijestili su iranski mediji.

Svjetska organizacija za monitoring finansijskog kriminala, međuvladina Radna skupina za finansijske aktivnosti (Financial Action Task Force, FATF) koja promoviše politike za zaštitu globalnih finansijskih sistema od pranja novca, finansiranja terorista i finansijske proliferacije oružja za masovno uništenje dala je Teheranu vremena do juna da donese zakone koji zabranjuju finansiranje terorizma i pranje novca kako bi se Iran mogao skinuti s crne liste Radne skupina za finansijske aktivnosti.

Brisanje sa crne liste olakšalo bi pristup Irana zapadnim finansijskim institucijama i olakšalo trgovinu i investicije u zemlji kako je to promovisao predsjednik Hasan Rohani koji je takođe pokušao da ublaži ulogu Islamske revolucionarne garde u ekonomiji Irana.

Jedan broj evropskih zemalja trenutno teži da zaštiti svoje kompanije od sankcija SAD-a koje će, kako se očekuje, uslijediti nakon odluke predsjednika Donalda Trampa da odbaci multilateralni nuklearni sporazum iz 2015. godine, oslobađajući Teheran od sankcija u zamjenu za ograničavanje kontroverznih aktivnosti Irana vezanih za nuklearno naoružanje.

Iranski konzervativci su zabrinuti da bi pristajanje na obaveze prema Radnoj skupini za finansijske aktivnosti moglo ugroziti operacije Revolucionarne iranske garde, jednog ogranka iranske vojske koja igra značajnu ulogu u ekonomiji Irana i pruža podršku istomišljenicima u inostranstvu.

Ali Vaez, viši analitičar za Iran u Internacionalnoj kriznoj grupi (ICG) rekao je da tvrdolinijaši vide Radnu skupinu za finansijske aktivnosti kao „narednu stanicu na skliskom puta kompromisa koje je Rohanijeva administracija uzalud napravila Zapadu“.

„Oni takođe strahuju da veća transparentnost ugrožava njihove osigurane interese na crnom tržištu zemlje“, dodaje Vaez, što je aluzija na duge prste Islamske revolucionarne garde u Iranu.

Zastupnici su izrazili zabrinutost u vezi s tim kako bi se pridruživanje konvenciji odrazilo na njihovu podršku Hamasu.
Zastupnici su izrazili zabrinutost u vezi s tim kako bi se pridruživanje konvenciji odrazilo na njihovu podršku Hamasu.

'Otpor' ili 'terorizam'?

Aleadin Borudžerdi, čelnik parlamentarne Državne bezbjednosti i Komiteta za spoljnu politiku rekao je da su zastupnici zabrinuti da zakon može blokirati iranske veze sa grupama kao što su Hamas i Hezbolah, koje Iranci smatraju grupama otpora.

Hamas, fundamentalističku sunitsku skupinu koja je decenijama kontrolisala pojas Gaze, i Hezbolah, šiitsku militantnu grupu, lociranu u Libanu koja je takođe u savezništvu s Teheranom zbog podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, SAD i Evropska unija su, među ostalim, okarakterisale kao terorističke organizacije.

Govoreći protiv prijedloga zakona, iranski zastupnik Aldolreza Mesri upozorio je da bi njegovo usvajanje moglo da prisili Teheran na izručivanje ključnih figura establišmenta koje uključuju i komandira snaga Kuds (Quds) Kasema Sulejmanija, koji bi se suočio s optužbama za terorizam.

„Prijatelji smatraju da je ovo samo finansijska konvencija koja nam treba za Radnu skupinu za finansijske aktivnosti“, rekao je. Pročitajte prijedlog zakona; najvećim dijelom se tiče izručenja terorista. Terorizma kako ga oni definišu“, rekao je jedan od zastupnika. „Njihovo mišljenje je da je naša Islamska revolucionarna garda teroristička organizacija.“

Zatim je nabrojao iranske zvaničnike koji su na crnoj listi u inostranstvu zbog njihovih navodnih uloga u napadu iz 1994. godine na Centar jevrejske zajednice u Buenos Airesu kada je ubijeno 85 ljudi a ranjeno na stotine.

„Ko je terorista koga moramo izručiti kako bi mu se sudilo, prema njihovom mišljenju?“, pitao je Mesri i nastavio navodeći bivšeg komandira Revolucionarne garde Mohsena Rezaija, bivšeg ministra Ali Akbara Velajatija, bivšeg ministra odbrane Ahmada Vahidija, te Sulejmanija.

Zastupnik Husein Nagavi Huseini rekao je da se prijedlog zakona suprotstavlja Članu 3 iranskog Ustava i da bi njegovo usvajanje dozvolilo „stranu dominaciju“ u zemlji.

Novinska agencija Mehr, koja je pod uticajem države ali ne i njen zvanični medij, citirala je neimenovanog zastupnika kako kaže na odvojenoj debati iza zatvorenih vrata održanoj 20. maja da „zastupnike nije ubijedio Zarifov argument zato što oni vjeruju da bi pristupanje konvenciji omogućilo da SAD podignu tužbu protiv Irana na Međunarodnom sudu prave zbog podrške Hezbolahu.“

Da li će Iran morati da izruči Kasema Sulejmanija, komandira Quds snaga (specijalne antiterorističke jedinice Islamske revolucionarne garde Irana
Da li će Iran morati da izruči Kasema Sulejmanija, komandira Quds snaga (specijalne antiterorističke jedinice Islamske revolucionarne garde Irana

Sjedinjene Države okarakterisale su Iran kao jednog od najvećih sponzora terorizma, a Trampova administracija je kroz ukidanje svoje uloge u iranskom nuklearnom sporazumu navela svoju intenciju da se suprotstavi raketnom programu Teherana, njegovim regionalnim ambicijama, pravima na dokumentaciju i ulozi u regionalnim sukobima.

Prošle sedmice, ministarstvo finansija SAD-a stavilo je sankcije na čelništvo iranske centralne banke zbog “navodne pomoći kod preusmjeravanja miliona dolara u ime Islamske revolucionarne garde, specijalnih snaga Kuds za podršku libanske milicije Hezbolah.“

XS
SM
MD
LG