Dostupni linkovi

SAD zaplijenile domenu pod kontrolom hakera povezanih s GRU


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Američko ministarstvo pravosuđa saopćilo je da je zaplijenilo internetsku domenu pod kontrolom hakerske grupe koja je bila povezana s ruskom vojnom obavještajnom službom. Grupa je planirala velike cajber napade, vrlo moguće u Ukrajini. Koristeći se botovima, na meti je bilo pola milijuna računala, a hakeri su mogli doći do vrijednih informacija.

Ukrajinska služba sigurnosti upozorila je na moguće ruske napade “širokih razmjera” pa čak i na finale Lige šampiona koje se igra u Kijevu 26. maja.

Pomoćnik direktora FBI Scott Smith rekao je da je agencija “poduzela važne korake kako bi se minimizirale posljedice eventualnog napada”.

FBI je izjavio da je mrežu botova postavila hakerska grupa koja se ranije nazivala APT28, Pawn Storm, Sandworm, Fancy Bear i Sofacy grupa.

Odgovorni su za napade na brojne vlade i osjetljive ciljeve, kao što su Organizacija za sigurnost i suradnju u Evropi i Svjetska agencija za borbu protiv dopinga.

Američke obavještajne agencije prošle godine su tvrdile da su ruski hakeri bili uključeni u upad u izborni štab Demokratske stranke, nakon čega su objavili elektronsku poštu stranke, te su na taj način su utjecali na predsjedničke izbore u SAD 2016.

"Prema nalazima istraživača, Sofacy Grupa je nastala u Rusiji“, saopćilo je kasno sinoć Ministarstvo pravosuđa.

"Vjerojatno djeluju od 2007, i poznato je da grupa za mete napada izabire vladine institucije, vojne i obavještajne agencije, druge važne sigurnosne izvore i to na različite načine", istaknuto je.

No, Ministarstvo pravosuđa nije u svom izvještaju reklo tko stoji iza Sofacy grupe, ali američke obavještajne agencije su prethodno utvrdile da je grupa povezana sa vojnom obavještajnom agencijom GRU.

Kremlj je negirao da stoji iza mogućeg internetskog napada na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG