Dostupni linkovi

Tači traži dodatnu proveru Labana za sudiju Ustavnog suda


Hašim Tači
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači za sada neće imenovati Radomira Labana za sudiju Ustavnog suda "zbog otvorenih sumnji o njegovoj prošlosti", potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ureda predsedništva. Predsednik će zatražiti dodatnu proveru njegove prošlosti.

“Predsednik Kosova neće ga imenovati dok nadležni bezbednosni i pravosudni organi ne sprovedu potpunu proveru”, kaže se u odgovoru.

Labana inače traže srpski pravosudni organi za izdržavanje šestogodišnje kazne jer je jedan od ukupno 21 osuđenog u slučaju carinske mafije koji se vodio pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu. Presuda je iz 2012. godine.

Misija EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je Osnovni sud u Kraljevu putem pisma tražio pomoć od ove misije kako bi se sprovela konačna presuda. Međutim, EULEX nema ovlašćenja da procesuira takve zahteve pod aktuelnim mandatom.

"Ta činjenica je već bila prenesena u pismu Osnovnom sudu", dodaje se.

Skupština Kosova izabrala je Radomira Labana, rođenog u Đakovici 1972., za sudiju Ustavnog suda u petak, a na predlog posebne parlamentarne komisije koja je bila zadužena za izbor kandidata. U komisiji je bio na trećem mestu od ukupno 10 kandidata.

Njegov izbor podržala je i Srpska lista. Poslanik Slavko Simić je tada rekao da Laban ima "veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom javnog i ustavnog prava" i kandidat je koji ima "visoko moralne kvalitete i integritet".

Poslanik Srpske liste Igor Simić u četvrtak nije želeo da komentariše zašto je ova lista podržala nekog ko je begunac od srpskih vlasti.

Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu pozvao je predsednika zemlje da ne imenuje Labana za sudiju Ustavnog suda zbog njegove sumnjive prošlosti.

XS
SM
MD
LG