Dostupni linkovi

Parlament FBiH usvojio zaključke, demobilisani borci zadovoljni


Protest demobilisanih boraca pred Parlamentom FBiH, Sarajevo.

Demobilizirani borci koji su danas protestirali ispred sjedišta Federalnog parlamenta u Sarajevu razišli su se večeras oko 21.00 sat zadovoljni onim što su im njihovi predstavnici saopćili kao zaključke tematske sjednice Predstavničkog doma o stanju i aktuelnoj problematici u oblasti boračko-invalidske zaštite.

Prvim od tih zaključaka vlasti su obavezane da najkasnije u roku od 30 dana upute u hitnu parlemantarnu proceduru prijedlog zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, u koji će biti ugrađeno i pitanje javne objave boračkog registra te pitanje boračkog dodatka.

Drugim zaključkom Predstavnički dom se obavezao da će najkasnije za 30 dana razmotriti nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, s tim da u tom tekstu bude ugrađeno i pitanje broja i finansiranja boračkih udruženja.

Protest boraca trajao je od početka današnje sjednice Predstavničkog doma. Stalno su demonstranti isticali da ne odustaju od tri zahtjeva koja su postavili vlastima i prije. Zahtjevaju uvođenje boračkog dodatka braniteljima koji nisu zbrinuti nijednim od aktuelnih zakona iz boračke legislative, javnu objavu boračkog registra jer smatraju da među sadašnjim korisnicima boračkih prava ima i nelegalnih te prestanak finansiranja svih udruženja boraca u FBiH budući da od rata naovamo postoji mnoštvo tih asocijacija.

Za vrijeme protesta, u zgradi Parlamenta i ispred nje bilo je pojačano prisustvo policije s pancirima i šljemovima. Prostor između demonstranata i glavnog ulaza u zgradu dijelila je zaštitna ograda.

XS
SM
MD
LG