Dostupni linkovi

Tri smene oružara iz 'Zastave' u štrajku


Sa jednog od ranijih protesta
Sa jednog od ranijih protesta

Sindika fabrike „Zastava oružje“ iz Kragujevca, čiji su radnici jutros stupili u celodnevnu obustavu rada, najavljuju da će štrajk biti nastavljen u drugoj i trećoj smeni, kao i narednih dana - do ispunjenja štrajkačkih zahteva.

Dragan Ilić, predsednik fabričkog sindikata kaže za RSE, da radnici protestuju na svojim radnim mestima i da za sada sve protiče bez incidenata.

„Oko 80 odsto radnika fabrike potpuno je obustavilo rad. Ima sporadičnih pritisaka koji vrše pojedini rukovodioci tražeći od radnika da se izjašnjavaju da li su u parku ili ne, ali za sada uglavnom sve protiče normalno, bez ikakvih problema uz obezbeđivanje minimuma procesa rada na mestima gde je to neophodno“, tvrdi Ilić.

Sindikat se u međuvremenu, zbog kako kažu, niskoog nivoa komunikacije sa menadžmentom fabrike, pismom obratio ministru odbrane u Vladi Srbije Aleksandru Vulinu sa zahtevom da se uključi u rešavanje problema i radničkih zahteva.

Kragujevački oružari traže da njihova fabrika bude izuzeta iz postupka privatizacije, koja se predviđa novim Zakonom o naoružanju i vojnoj opremi, kao i da zaposleni budu izuzeti iz programa vlade o umanjenju zarada od 10 odsto, a te zahteve su istakli i na nedavnom protestu ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

Pored toga radnici traže poboljšanje uslova rada, isplatu regresa i bonusa, kao i odgovornost onih koji su fabriku doveli u nepovoljan položaj.

Danas je Štrajkački odbor rukovodstvu fabrike dostavio dodatne zahteve među kojima su i obelodanjivanje rezultata poslovanja za prvih pet meseci ove godine, puna uposlenost fabričkih kapaciteta, razrešenje svih savetnika i koordinatora zaposlenih u poslednje tri godine i obustava prijema novih radnika dok se ne obezbedi puna uposlenost.

Milojko Brzaković, direktor fabrike tvrdi da je štrajk neosnovan i da se obustavom rada nanosi velika šteta kompaniji.

Brzaković je rekao da je zbog štrajka ugroženo ispunjenje ugovornih obaveza jer pojedini kupci nagoveštavaju da bi mogli da odustanu od isporuke, čija se vrednost meri milionima dolara.

On je naveo da su posledice jednočasovnih štrajkova upozorenja, koji su prethodili današnjem štrajku, usporene isporuke proizvoda te fabrike.

Brzaković je potvrdio da će štrajkačima za vreme jednočasovnog štrajka upozorenja biti umanjene zarade, odnosno da neće biti plaćeni radnici koji od danas učestvuju u potpunoj obustavi rada.

XS
SM
MD
LG