Dostupni linkovi

Načelnici generalštabova Balkana: Mir i stabilnost najveći interes


Učesnici konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja
Učesnici konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja

U Beogradu je počela godišnja Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja, koja je okupila predstavnike vojski Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Grčke i Turske, kao i goste iz vojske Slovenije i Vojnog komiteta Evropske unije i NATO.

Cilj konferencije je jačanje vojne saradnje i odgovora na bezbednosne izazove.

Obraćajući se okupljenima, ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, ponovio je da je Srbija vojno neutralna zemlja i da je, kao takva, „otvorena je za saradnju i sa istokom i sa zapadom“.

Aleksandar Vulin i Ljubiša Diković na konferenciji
Aleksandar Vulin i Ljubiša Diković na konferenciji

Vulin je naveo i da su mir i stabilnost od najvećeg interesa za zemlje regiona.

„Mi koji živimo ovde i koji ćemo i sutra živeti ovde moramo voditi računa o svakoj od naših zemalja kao da je naša. Jer, nesigurnost i nestabilnost u jednoj, izazivaju nesigurnost i nestabilnost u svim zemljama“, rekao je Vulin.

Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja uspostavljena je na inicijativu Grčke i Turske 2006. godine, sa ciljem radi razmatranja i jačanja modela vojno-vojne saradnje balkanskih država i modela odgovora na sve bezbednosne izazove, rizike i pretnje u regionu.

Admiral Evangelos Apostolakis iz Atine, izjavio je da će se na konferenciji u Beogradu razmatrati sva najvažnija pitanja koja opterećuju region.

„Glavni izazov je pronaći najbolje načine saradnje i udruživanja naših snaga i kapaciteta radi suočavanja sa problemima koje imamo u oblastima bezbednosni, terorizma, izbegličke krize...“, rekao je Apostolakis.

Admiral Evangelos Apostolakis
Admiral Evangelos Apostolakis

Brigadni general Ilija Daković iz Podgorice, ocenio je da činjenica da se načelnici generalštabova okupljaju već 12 godina, govori sama za sebe.

„Jedan od spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore je jačanje regionalne saradnje i razumevanja i mislim da je toliko kompatibilan (sa konferencijom) da govori sam za sebe“, rekao je Daković.

Konferencija bez predstavnika Hrvatske

Regionalnoj saradnji izuzetnu pažnju poklanja i Srbije, rekao je Načelnik Generalštaba Vojske zemlje domaćina Ljubiša Diković, ističući da je ista konferencija u Beogradu održana i 2009. godine.

„Ako ne sarađujemo sa susednim zemljama i ne rešavamo probleme, pre svega bezbednosne što je i cilj konferencije, onda nedovoljno činimo i ovo je jedini put i9 način da te bezbednosne probleme rešavamo“, rekao je Diković.

Na skupu međutim nije bilo predstavnika Hrvatske. Nezvanično nam je rečeno da im je poziv upućen, ali da nisu došli.

Na naše pitanje o tome, načelnik Generalštaba Vojske Srbije nije odgovorio.

XS
SM
MD
LG