Dostupni linkovi

Nikola Gruevski osuđen na dvije godine zatvora


Nikola Gruevski ispred suda u Skoplju
Nikola Gruevski ispred suda u Skoplju

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je na dvije godine zatvora za aferu "tenk" zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog automobila "mercedes" u vrijednosti 600 hiljada eura, prenose makedonski mediji.

Sudski postupak, jedan je od pet koji se vodio protiv tadašnjeg premijera Gruevskog i ministrice unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske, po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore zbog nezakonitosti.

O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od Jankuloske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi "mercedes" koji bi on onda koristio, a da javnost to ne zna.

Gruevski se danas nije pojavio na izricanju presude.

To je jedan od pet slučajeva koje Specijalno tužilaštvo za prisluškivanje vodi protiv Gruevskog pred Osnovnim sudom "Skoplje 1" za kriminal, korupciju, nameštanje izbora i političko nasilje u vreme dok je bio premijer, od 2006. do 2016.

Pored bivšeg premiijera u tom slučaju nazvanom "Tenk", optužen je i bivši pomoćnik ministra policije Đoko Popovski, koji je danas u drugom slučaju osudđen na devet godina zatvora zbog nezakonite nabavke 300 policijskih vozila.

Za učestvovanje u nezakonitoj nabavci "mercedesa", po želji Gruevskog, optužnicom je obuhvaćena i bivša ministarica policije Gordana Jankuloska, ali je suđenje za nju razdvojeno zbog toga što, kako je objašnjeno, ima "rizičnu trudnoću".

Advokati bivšeg premijera Makedonije najavili su će uložiti žalbu na presudu od dvije godine zatvora. Advokat Dimitar Dangov je rekao da, prema odbrani, ne postoje uslovi za krivično gonjenje ni jednog od optuženih u slučaju Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore popularno nazvanom "Tenk".

"Kao odbrana jako žalimo što sud nije prihvatio našu snažnu argumentaciju koja bi sa lakoćom omogućila donošenje oslobađajuće presude", rekao je Dangov.

Poslanici opozicionog VMRO DPMNE, čiji je Gruevski bio dugodišnji predsjednik, nakon izricanja presude su napustili plenarnu sjednicu Sobranja Makedonije.

XS
SM
MD
LG