Dostupni linkovi

Na čelu berze u New York-u prvi put žena


Ilustracija
Ilustracija

Najpoznatije svjetsko tržište kapitala New York Stock Exchange-NYSE (Njujorška berza) prvi put u 226 godina istorije imaće ženu na čelu.

Stacey Cunningham (Stejsi Kuningam) koja je karijeru počela kao trgovac na berzi, biće 67. predsjednik Velikog odbora direktora (Big board) New York Stock Exchange-a.

To u ovom trenutku znači da će dvije napoznatije svjetske berze voditi žene. Adena Friedman (Fridman) postala je izvršni direktor Nasdaq-a početkom 2017.

Cunningham, koja je glavni operativni direktor NYSE grupe postaće predsjednica u petak, prema navodima International Exchange, roditeljske kompanije NYSE.

Sadašnji predsjednik odbora direktora NYSE-a, Thomas Farley (Tomas Farli) odlazi na čelo posebne kompanije za akvizicije.

Ova industrija, u kojoj istorijski dominiraju muškarci, bori se sa svojim sopstvenim problemima koje je prošle jeseni otvorio pokret #MeToo.

Prošlog mjeseca je objavljno da će statua "Neustrašive djevojke" (Fearless Girl), koja je postala globalni simbol ženske snage u biznisu, biti pomjerena sa mjesta na kojem je stajala nasuprot bronzanoj fuguri "Bika u zaletu" (Charging Bull) na Wall Streetu, da bi bila postavljena ispred New York Stock Exchange-a.

XS
SM
MD
LG