Dostupni linkovi

Trampov apel Pekingu za nepropusnu granicu sa Sjevernom Korejom


Donald Tramp

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je Kinu da nastavi da bude "snažna i čvrsta" u odnosima sa Sjevernom Korejom i pozdravio odluku o smanjenju trgovinskog deficita između Kine i SAD.

"Kina mora i dalje da bude čvrsta i snažna na granici sa Sjevernom Korejom dok ne bude postignut dogovor. Granica je postala porozna u posljednje vrijeme i sve više toga prolazi. Želim da Sjeverna Koreja bude veoma uspješna, ali tek nakon potpisivanja", napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp je, takođe, pomenuo pitanje trgovinskog balansa u vezi sa trgovinskim sporom sa Kinom.

"Kina je pristala da kupi ogromnu količinu dodatnih poljoprivrednih proizvoda - to bi za naše farmere bilo najbolje što bi moglo da se dogodi tokom posljednjih godina", rekao je Tramp.

Sjeverna Koreja je ranije potvrdila namjeru da razmontira nuklearni test poligon Pungje Ri, uprkos protivljenju u vezi sa vojnim manevrima SAD i Južne Koreje, što je dovelo do suspenzije pregovora dvije Koreje.

Prošle sedmice, Vašington je bio domaćin konsultacija američke i kineske trgovinske delegacije. Dvije zemlje usvojile su saopštenje u kojem su najavile efikasne mjere smanjenja trgovinskog deficita, kao i znatnog povećanja izvoza američke robe i usluga u Kinu.

XS
SM
MD
LG