Dostupni linkovi

Žuran sastanak o migrantima u Tužiteljstvu BiH


U Tužiteljstvu BiH, na poziv v.d. glavnog tužitelja Gordane Tadić koja je rukovoditelj Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija u BiH, održan je izvanredni sastanak Udarne grupe, na kojem je razgovarano o aktuelnim dešavanjima vezanima za situaciju sa migrantima koji borave na području BiH.

Na sastanku su, osim članova Udarne grupe, sudjelovali rukovoditelji i dužnosnici policijskih i sigurnosnih agencija sa razine BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Sudionici sastanka razgovarali su o strateškim aktivnostima koje je definirala BiH kao i spremnosti institucija za riješavanje problema veznih za povećan broj migranata u BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, a u zajedničkoj koordinaciji.

Tijekom sastanka istaknuta je potreba za prioritetnim riješavanjem zaštite državne granice, zatim unaprijeđenja zakonske regulative u svezi postupanja sa tražiteljima međunarodne zaštite, kao i što hitnijeg potpisivanja sporazuma o readmisiji sa zemljama regije i okruženja.

Osim toga, razgovarano je o procesu postupanja sa migrantima, te sudjelovanju institucija u aktivnostima u pogledu njihove evidencije, sigurnosnih provjera, humanitarne i zdravstvene zaštite, kao i ostalih potrebnih aktivnosti, a u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom.

Sudionici sastanka razgovarali su i o sigurnosnoj situaciji u BiH, kako u pogledu zaštite sigurnosti migranata, tako i građana BiH, kaže se u saopćenju Tužiteljstva BiH.

XS
SM
MD
LG