Dostupni linkovi

Odbor britanskog parlamenta poziva na mere protiv ruskog pranja novca


Velika Britanija treba jasno da stavi do znanja da korupcija iz Kremlja nije dobrodošla na našem tržištu, navodi Odbor u izvještaju
Velika Britanija treba jasno da stavi do znanja da korupcija iz Kremlja nije dobrodošla na našem tržištu, navodi Odbor u izvještaju

Spoljnopolitički odbor britanskog parlamenta pozvao je danas vladu premijerke Tereze Mej da učini više u borbi protiv priliva ruskog "korumpiranog novca" u Londonu.

"Nema opravdanja da Velika Britanija zatvara oči dok kleptokrate predsednika (Rusije Vladimira) Putina i oni koji krše ljudska prava peru novac u Londonu kako bi korumpirali naše saveznike, oslabili naša partnerstva i ugrozili poverenje u naše institucije", naveo je odbor u izveštaju.

Premijerka Mej zauzela je oštriji stav prema Rusiji posle trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja na britanskom tlu. Londonu optužuje Moskvu za to trovanje, što je Kremlj demantovao u nekoliko navrata. Britanska vlada je proterala ruske diplomate i obećala da će se boriti protiv "kriminalaca i korumpirane elite".

Britanski poslanici su usvojili amandman kojim je moguće uvesti kaznene mere za kršenje ljudskih prava.

Odbor britanskog parlamenta ocenio je da je Putin sa svojim saveznicma nastavio kao da se ništa nije dogodilo i da je u toku pranje korumpiranog novca u Londonu.

"Velika Britanija treba jasno da stavi do znanja da korupcija iz Kremlja nije dobrodošla na našem tržištu i da ćemo reagovati", navodi se u izveštaju odbora u kojem se poziva na saradnju sa SAD, Evropskom unijom i zemljama Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7.

XS
SM
MD
LG