Dostupni linkovi

Milo Đukanović položio zakletvu


Polaganjem zakletve pred crnogorskim poslanicima, Milo Đukanović je zvanično preuzeo funkciju predsednika Crne Gore.

Ceremonija inauguracije započela je intoniranjem crnogorske himne.

"Zaklinjem se svojom čašću na Ustavu Crne Gore da ću dužnost predsjednika Crne Gore obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana naše domovine. Kao predsjednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava", rekao je Đukanović.

"Od opcije da budemo provincija proširene Srbije, koja nam se nudila kao aternativa na predsjedničkim izborima 1997. godine, Crna gora je u međuvremenu postala ekonomski najrazvijenija zemlja na Zapadnom Balkanu, lider reformi i pregovora sa Evropskom unijom i izvjesno prva sljedeća članica tog saveza", naveo je Đukanović po polaganju zakletve.

Navodeći kako je EU potrebna unutrašnja konsolidacija, Đukanović je rekao da to znači i preispitivanje vizije ujedinjenja, što utiče na spoljnopolitičku sliku Zapadnog Balkana.

"Kao da je danas u izvjesnoj mjeri zamagljena evropska budućnost našeg regiona, koja početkom novog vijeka nije bila upitna", rekao je Đukanović.

Novoizabrani predsednik je rekao i da je vreme za razgovor o evropeizaciji Zapadnog Balkana.

Na predsedničkim izborima, održanim 15. marta, Đukanović je osvojio 53,9 odsto glasova. On će tu funkciju obavljati pet godina.

Od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori predsjednici Crne Gore su bili Momir Bulatović, u dva mandata, Đukanović jednom i Filip Vujanović tri puta.

XS
SM
MD
LG