Dostupni linkovi

Četiri osobe evakuisane zbog širenja lave na Havajima


Erupcija vulkana na Velikom ostrvu dogodila se u četvrtak

Zvaničnici na Havajima saopštili su danas da se lava brzo širi i da je prešla preko druma i izolovala oko 40 seoskih kuća u podnožju vulkana Kilauea, zbog čega su helikopterima evakuisane najmanje četiri osobe.

Vlasti Havaja navele su da policija, vatrogasci i pripadnici američke Nacionalne garde obezbeđuju to područje Velikog ostrva i sprečavaju ljude da priđu.

Kuće su izolovane u oblasti istočno od dva naselja u kojima je lava uništila 40 objekata, uključujući 26 kuća, tokom protekle dve nedelje.

AP navodi da zvaničnici pokušavaju da utvrde koliko ljudi se nalazi na ugroženom području. Oni su savetovali ljude da nadju sklonište i da sačekaju dalje instrukcije, prenosi Beta.

Erupcija vulkana na Velikom ostrvu dogodila se u četvrtak, kada su izbačeni oblak pepela i kamenje hiljadama metara u visinu.

Naučnici su kazali da je ta erupcija bila najsnažnija u proteklih nekoliko dana, iako je trajala verovatno svega nekoliko minuta.

To se dogodilo dve nedelje nakon što je vulkan počeo da izbacuje lavu ka neseljima 40 kilometara istočno od kratera, navodi agencija AP.

XS
SM
MD
LG