Dostupni linkovi

UN glasale za slanje istražne misije u Gazu


Specijalni izvestilac UN za Palestinu Majkl Link u video poruci u Ženevi

Savet UN za ljudska prava izglasao je danas rezoluciju kojom se odobrava hitno slanje medjunarodnog tima specijalizovanog za ratne zločine da ispita dogadjaje u Gazi.

Savet UN usvojio je rezoluciju sa 29 glasova za, dva protiv i 14 uzdržanih. Rezolucija poziva na hitno slanje medjunarodne nezavisne komisije da ispita navodna kršenja ljudskih prava i loše ophodjenje u kontekstu napada izraelske vojske tokom velikih gradjanskih demonstracija koje su počele 30. marta 2018. godine.

Izrael je danas odbacio glasanje Sveta UN za ljudska prava.

"Izrael potpuno odbacuje odluku Saveta za ljudska prava koji još jednom dokazuje da se radi o telu koje po automatizmu ima većinski antiizraelski stav i kojim dominiraju licemerje i apsurd", navelo je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Protesti zbog izraelske blokade i za pravo palestinskih izbeglica da se vrate na sadašnju teritoriju Izraela počeli su još 30. marta i održavani su svakog petka, a kulminirali su 14. maja na godišnjicu stvaranja Izraela.

To se poklopilo sa otvaranjem nove ambasade SAD u Jerusalimu, čemu se Palestinci oštro protive jer planiraju sedište svoje buduće države u istočnom anektiranom delu tog grada.

Najžešći sukob od rata u Gazi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

XS
SM
MD
LG