Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sablasni centar iz sovjetske ere u Jermeniji


Jermenija: Napušteno odmaralište iz sovjetske ere u Jermuku, april 28. 2018.
Jermenija: Napušteno odmaralište iz sovjetske ere u Jermuku, april 28. 2018.
Jermenija: Napušteno odmaralište iz sovjetske ere u Jermuku, april 28. 2018.

Napušteni kompleks proteže se na 80 metara duž obale malog jezera u koje se slijevaju planinski brzaci.​

Unutra, biste od bijelog gipsa zure preko ogromnog centralnog atrijuma.

Skulpture prominentnih (i po svoj prilici sovjetskih prijatelja) jermenskih pisaca, slikara i muzičara.

Bazen sa černobilskom atmosferom na zapadnoj strani centra. Stariji čovjek koji je tražio da ga se identifikuje samo kao „neko ko živi u Jermuku i brine o zgradi“, rekao je za RFE/RL da je izgradnja objekta počela ranih ‘80-ih i bila je završena tek nekoliko godina prije raspada Sovjetskog saveza, 1991. godine.

Mali bazen za kupke pored glavnog bazena. Čovjek iz napuštenog centra je rekao da je nekada, pored sportskog bazena, postojao i otvoreni bazen na krovu zgrade gdje su se, tokom ljeta, priređivale zabave.

U eksterijeru, na fasadi, ova mesingana skulptura sugeriše na kulturna dešavanja koja su se nekada tu održavala.

Ogromna koncertna dvorana za muzičke koncerte i teatarske predstave sadrži nešto što bi mogli biti ostaci rotirajuće bine na istočnom kraju zgrade.

​Sovjetski stoni fudbal u podrumskoj sobi.

Gipsani reljefi izvajani su preko polistirenske pozadine.

Mještanin je rekao RFE/RL da je nakon pada Sovjetskog saveza zgradu kupio jermenski biznismen. Poduzetnik se navodno složio da obnovi centar, ali pošto je uletio u finansijske poteškoće, zgradu je oduzela jermenska banka koja je trenutno vlasnik ovog napuštenog zdanja.

Biste položene na podlozi od ljepljivog blata u jednom kutu zgrade. Budućnost centra je nesigurna, ali mještanin kaže da se “svake godine sve više raspada” i da kiša vidno ubrzava propadanje.

Boce gaziranog pića u sobi natrpanoj raznim stvarima.

Najmanje dvije kamene statue dekorišu dio terena koji još uvijek održavaju opštinske vlasti. Čovjek koji se sjeća ovog centra na njegovom vrhuncu, kaže da je uznemirujuće gledati očigledno nezaustavljivo propadanje, ali “sretan sam da su došli ljudi da se raspituju o ovoj zgradi u Jermuku”, rekao je za RFE/RL.

(Prema izvještavanju Arama Vardanjana)

XS
SM
MD
LG