Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukrajina: Sjećanje na deportirane Tatare s Krima 1944.


Sjećanje na žrtve

Širom Ukrajine održane su komemoracije tatarskim žrtvama koje je sovjetski diktator Josef Staljin protjerio iz njihovih domova na Krimu 1944.

Počast žrtvama odana je minutom šutnjom u cijeloj Ukrajini, osim na Krimu koji je Rusija anektirala 2014. nakon referenduma na kojem nisu sudjelovali Tatari.

Reporter Radija Slobodna Evropa u Simferopolu je javio da je policija bila uhapsila desetke onih koji su željeli odati počast deportiranim Tatarima.

Komemoracija je ipak održana kasnije, ali uz prisutnost brojnih policijskih snaga.

U Kijevu su zvonila crkvena zvona.

“Bol krimskih Tatara je zajednička bol. To je bol desetaka tisuća onih koji se nisu uspjeli vratiti na rodni Krim” napisao je na svom Facebooku ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Krimski Tatari deportirani su s Krima 1944. po Staljinovu naređenju zabog navodne suradnje s nacistima.

Od 18. maja 1944. oko 250 tisuća Tatara je poslano u Centralnu Aziju i nije im bio dopušten povratkna Krim do kasnih 80-tih , odnosno do reformi Mihaila Gorbačova.

U novembru 2015. ukrajinski parlament je 18. maj proglasio Danom sjećanja na žrtve genocida nad krimskim Tatarima.

Iako im je nakon nelegalne aneksije Krima, ruski predsjednik Vladimir Putin obećao jednaka prava ,brojne nevladine organizacije i zapadne zemlje upozoravaju na diskriminaciju i politički progon Tatara na Krimu.

XS
SM
MD
LG