Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrael spreman za masovne proteste Palestinaca


Izraelska vojska danas očekuje nastavak demonstracija duž granice pojasa Gaze i Izraela, ali nakon žestokih sukoba u ponedeljak u kojima je poginulo više od 60 Palestinaca predviđa da će današnji protesti biti manjeg obima.

Organizatori demonstracija nazvanih "Marš povratka" pozvali su stanovnike pojasa Gaze da se i danas masovno okupe u pograničnom području, prvog petka svetog meseca posta Ramazana pod parolom "Petak za mučenike i ranjenike".

Tokom tog meseca koji je počeo ove nedelje predviđene su razne aktivnosti na mestima okupljanja, a pritom se ima u vidu dnevni post, prenose izraelski mediji.

Naredni protest biće 5. juna na godišnjicu "Nakse", kako Palestinci zovu šestodnevni rat 1967. godine, u kome je Izrael okupirao Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze.

Hamas je u međuvremenu objavio da je 500 ljudi koji su ranjeni u demonstracijma tokom proteklih nedelja primilo pomoć od po 200 dolara, a drugi će tu pomoć dobiti u narednih nekoliko dana.

Izraelska vojska je počela da smanjuje snage na jugu iako su one i dalje mnogo jače nego pre početka protesta 30. maja.

Veruje se da demonstracije u Gazi neće biti intenzvine kao ranije ali se Izrael brine zbog mogućih sukoba na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Palestinci protestuju na granici Gaze svakog petka od 30. marta, a kulminacija protesta je bila predviđena za 15. maj, godišnjicu početka rata koji je izbio posle stvaranja Izraela.

Stotine hiljada Palestinaca su tada morale da napuste svoje domove na današnjoj izraelskoj teritoriji.

Medjutim, nakon krvoprolića u ponedeljak 14. maja na dan otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu protesti narednog dana na takozvani Dan Nakbe (katastrofe) nisu bili veliki.

Oko 4.000 demonstranata okupilo se kraj granične ograde u poređenju sa desetinama hiljada koji su protestovali prethodnog dana.

U sredu je jedan zvaničnik Hamasa potvrdio da su 50 poginulih bili članovi te organizacije.

Palestinci protestuju protiv izraelske blokade pojasa Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbeglica u sadašnji Izrael.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG