Dostupni linkovi

Erdogan domaćin skupa posvećenog Izraelu


Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je žestoko kritikovao Izrael posle smrti Palestinaca u pojasu Gaze, danas će biti domaćin skupa lidera muslimanskih zemalja tokom kojeg se očekuje njihova zvanična osuda Izraela, ali ne i preduzimanje konkretnih mera zbog podela.

Vanredni samit Organizacije islamske saradnje biće danas održan u Istanbulu gde će tokom dana na ulicama biti i skup podrške Palestincima na poziv Erdogana, prenosi Beta.

Predsednik Turske, koji je uputio izuzetno oštre kritike na račun Izraela posle smrti skoro 60 Palestinaca ubijenih iz vatrenog oružja izraelske vojske, nada se da će na skupu biti upućena "veoma jaka poruka".

Turska trenutno predsedava Organizacijom islamske saradnje, a na poslednjem samitu u decembru osuđena je odluka američkog predsednika Donalda Trampa o preseljenju ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Protest na kojem su stradali Palestinci održan je u ponedeljak na dan kad je američka ambasada zvanično otvorena u Jerusalimu.

Erdogan koji podržava Palestince ne krije podršku pokretu Hamas, protivnika Izraela.

Međutim zbog podela i rivalstva unutar arapsko-muslimanskog sveta na današnjem skupu se ne očekuje preduzimanje konkretnih mera prema Izraelu.

Saudijska Arabija i Egipat ne odobravaju Erdoganovu podršku Hamasu i islamističkom pokretu Muslimanskog bratstva.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, koji je nedavno operisan, neće moći da dođe na skup na kojem se očekuju između ostalih jordanski kralj Abdulah, predsednik Sudana Omar el Bešir i emiri Katara i Kuvajta. Saudijsku Arabiju će predstavljati šef diplomatije Adel el Džubeir, a Palestinu premijer Rami Hamdalah.

XS
SM
MD
LG