Dostupni linkovi

Mej: Važno je da se spreči uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu


Premijeri Makedonije i Velike Britanije Zoran Zaev i Tereza Mej u Skoplju, 17. maja 2018.
Premijeri Makedonije i Velike Britanije Zoran Zaev i Tereza Mej u Skoplju, 17. maja 2018.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej izjavila je danas u Skoplju da je važno da se spreči uticaj Rusije i u Evropi i na Zapadnom Balkanu.

"Rusija pokušava da utiče, kako na evropske zemlje, tako i na zemlje Zapadnog Balkana, preko zloupotreba informacija, sajber napadima i propagandom. Važno je da se udružimo protiv Rusije. Podrška Makedonije i drugih zemalja je od velikog značaja za nas", rekla je Mej na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Upravo zbog toga, rekla je Mej, kako na Samitu u Sofiji tako će i na Samitu u Londonu u junu glavna tema biti bezbednost u regionu i ruski uticaj na njega.

Velika Britanija podržava Makedoniju u njenim naporima da reši spor o imenu zemlje, a rešenje će doneti dobre stvari za obe zemlje, poručla je britanska premijerka.

“Znam da su Makedonija i Grčka posvećene nalazenju rešenja o imenu, a to iziskuje političku hrabrost i volju za teške odluke. Možete računati na kompletnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva na tom putu. Želimo da vidimo Makedoniju da pozitivno korača ka ovom putu”, rekla je Mej.

Premijer Zaev, koji je posle susreta sa grckim kolegom Aleksisom Ciprasom izjavio da su utvrdili jednu opciju o sporu koja može biti prihvatljiva za obe strane, istakao je da je opcija ustvari kompletno rešenje.

“Znači ne radi se samo o parcijalnim delovima, ali svakako nastavljamo sa konsultacijama da bi videli da li bi ovo rešenje bilo prihvatljivo za obe strane”, izjavio je Zaev, odbacujuci tvrdnje da bi nenalaženje rešenja moglo destabilizirati zemlju i region.

Tereza Mej je prvi premijer Velike Britanije koji posećuje Makedoniju nakon 19 godina, kada je u zemlji boravio tadašnji predsednik vlade Toni Bler.

XS
SM
MD
LG