Dostupni linkovi

Netanjahuov sin na Instagramu zagazio u diplomatsku krizu


Benjamin Netanjahu

Sin izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Jair Netanjahu zagazio je u diplomatsku krizu između Izraela i Turske, postavivši na Instagramu poruku "Fu*k Turkey", prenosi Beta.

Jair Netanjahu je i ranije izazivao kontroverzu svojim objavama na društvenim mrežama, a u ovoj je umesto slova C stavio beli polumesec i belu zvezdicu tako da izgleda kao turska zastava.

U odgovoru na to portparol Netanjahuove porodice je rekao da je "Jair Netanjahu privatna osoba i njegovi postovi na Instagram nalogu su takođe privatni".

Dogodilo se to u vreme kada Izrael i Turska, nekada bliske saveznice, odgovaraju jedna drugoj na proteste na granici pojasa Gaze koji su izbili u ponedeljak.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi su izraelskom vatrom ubijena 62 Palestinca, a više od 2.700 ih je ranjeno.

Sinoć je jedan zvaničnik Hamasa izjavio da su većina poginulih članovi te islamske organizacije koj vlada pojasom Gaze.

Izrael ionako tvrdi da Hamas podstiče nasilje i koristi masovne proteste kao pokriće za napade.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je za pogibiju Palestinaca okrivio je isključivo Izrael, označivši tu zemlju terorističkom i optuživši je da čini genocid, prenose izraelski mediji.

Turska je opozvala svog ambasadora u Tel Avivu i proterala izraelske diplomatske predstavnike u Ankari i Istanbulu.

Izrael je odgovorio sličnom merom. Netanjahu je rekao da Erdogan dobro razume šta je terorizam i masakr i da ne bi tebalo da pridikuje Izraelu o vojnoj etici.

Izrael je proterao turskog generalnog konzula iz Jeruslima i u sredu pozvao jedinog preostalog diplomatskog predstavnika u Tel Avivu da protestuje zbog stroge bezbednosne kontrole kojoj je u prisustvu fotoreportera podvrgnut ambasador Izraela u Turskoj prilikom odlaska iz te zemlje.

Netanjahuov sin je prošle godine postavio na Fejsbuku karikaturu jevrejskog milijardera i filantropa Džordža Soroša i drugih kritičara njegovih roditelja, uključujući bivšeg premijera Izraela Ehuda Baraka.

On je nakon kritika sklonio taj post koji je nazvao "Lanac ishrane".

XS
SM
MD
LG