Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komitet za obavještajne službe Senata: Rusija pomagalaTrumpu


Kongers SAD

Komitet za obavještajne službe američkog Senata saopćio je da se slaže sa nalazima obavještajnih agencija da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016., kako bi pomogla Donaldu Trumpu, a naštetila Hillary Clinton.

“Članovi komitata su 14 mjeseci anlizirali sve izvore, obavještajne podatke i analitički rad, i ne vidimo razloga da se razilazimo u zaključku” stoji u zajedničkom saopćenju koje potpisuju predsjednik toga komiteta, republikanac Richard Burr i demokatski senator Mark Warner.

“ Napori Rusije su bili ekstenzivni, sofisticirani i naređeni od predsjednika Vladimira Putina, kako bi pomogli Donaldu Trumpu, a naštetitli Hillary Clinton” rekao je Warner.

U izvještaju američkih obajveštajnih agencija objavljenom u januaru 2017., je utvđeno da se Rusija miješala u predsjedničke izbore.

Moskva odbacuje optužbe.

Saopćenje Burra i Wenera uslijedilo je nakon izvještaja istoimenog komiteta u Zastupničkom domu u kojem se ocjenjuje da je Rusija cajber napadima i hakiranjem pokušala izazvati “konfuziju u SAD, da to radi godinama, ali da nije bilo u korist ni jednog od predsjedničkih kandidata”.

U tom izvještaju objavljenom 27. aprila se kaže da nema dokaza da je Trump ili njegov tim bio u kontaktu s Rusima.

Istragu o mogućim vezama Trumpove kampane sa Rusijom, kao i moguće miješanje Rusije u izbore vodi i specijalni istražitelj Robert Mueller.

Predsjednik Trump tvrdi da nije imao kontakte s Rusima i cijelu istragu opisuje kao “lov na vještice”.

XS
SM
MD
LG