Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Četiri poslanika Saveta Evrope kažnjena zbog korupcije


Parlamentarna skupština Saveta Evrope

Četiri poslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evropa lišena su odredjenih prava u skupštini posle izveštaja o umešanosti u korupciju na račun Azerbejdžana, saopštila je danas ta organizacija sa sedištem u Strazburu.

Španci Pedro Agramunt i Žordi Sukla, Rumun Cezar Florin Preda i Azerbejdžanac Samad Sejidov, privremeno su lišeni odredjenih prava jer su "ozbiljno ugrozili" kodeks ponašanja poslanika.

Nezavisna istražna komisija, čiji su zaključci objavljeni u aprilu, saopštila je da postoji "velika sumnja o korupciji" na račun Azerbejdžana i da je osumnjičeno nekoliko poslanika.

Poslanici su za aktivnosti lobiranja dobijali kavijar, tepihe, noćenja u luksuznim hotelima kao i novčane nadokande.

Kažnjeni poslanici neće moći da obavljaju aktivnosti izvestioca ili posmatrača nekih izbora kao ni da budu predsednici ili potpredsednici nekih komisija, navodi se u obrazloženju Saveta Evrope i dodaje da neće moći ni da budu kandidati za generalnog sekretara organizacije.

Agramunt, koji je bio predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kažnjen za period od deset godina jer je imao "odlučujuću ulogu" u donošenju odluka u korist Azerbejdžana.

Ostala tri poslanika su kažnjena na period od dve godine.

XS
SM
MD
LG