Dostupni linkovi

Putin: Novo oružje spremno za razmještaj


Vladimir Putin na sastanku s vojnim dužnosnicima u Sočiju 15. maja
Vladimir Putin na sastanku s vojnim dužnosnicima u Sočiju 15. maja

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je daje novo oružje spremno za razmještaj, navodeći kako će to značajno povećati vojne sposobnosti Rusije i "osigurati stratešku ravnotežu idućih desetljeća".

Iako su odnosi Rusije i Zapada na najnižem nivou od hladnoratovskih vremena, Putin je izjavio da ne želi utrku u naoružanju, ali je istodobno upozorio kako njegova zemlja razvija novu generaciju oružja koje je opisao kao "nepobjedivo" i neusporedivo sa onim kojim raspolažu strani konkurenti.

Putin je izjavio kako će 14 pukovnija dobiti nove interkontinentalne balističke rakete Yars, dok će ruske zračne snage dobiti modernizirane bombardere naoružane projektilima velikih dometa.

"Strateške nuklearne snage imaju ključni značaj za obranu i sigurnost", rekao je Putin.

Vojska će dobiti niz novih oklopnih vozila, uključujući i nove tenkove Armate, rekao je, Putin dok će se mornarica ojačati Kalibr krstarećim projektilima koje je vojska testirala tokom rata u Siriji.

Među novim oružanim sustavima koji će uskoro biti spremni je antibalistički raketni sustav S-500 koji je osmišljen je tako da bude precizan i dovoljno snažan da udara ciljeve na najvišim visinama.

"Izgradnja novih nuklearnih podmornica, koje će biti naoružana interkontinentalnim balističkim projektilima, također mora ostati na dnevnom redu", rekao je Putin.

Unatoč slabom stanju ekonomije i iscrpljenim državnim financijama, Kremlj je vojnu modernizaciju postavio kao vrhunski prioritet zbog pogoršanja odnosa sa Zapadom.

Odnosi Moskve i zapadnih država narušeni su nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoko Krim 2014., miješanja u sukob u istočnoj Ukrajini, ali i zbog Sirije, kao i navodnog uplitanja u američke predsjedničke izbore.

XS
SM
MD
LG