Dostupni linkovi

Dodik će biti saslušan oko slučaja Dragičević


"Pravda za Davida"
"Pravda za Davida"

Anketni odbor Skupštine RS-a, čiji je cilj sagledavanje svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, zatražio je od ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, Zavoda za sudsku medicinu, predsjednika RS-a Milorada Dodika i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka da im do četvrtka, 17. maja dostave sve informacije u vezi stradanja ovog mladića iz Banje Luke.

Predsjednik ovog skupštinskog odbora Branislav Borenović je rekao da su na prvoj konstitutivnoj sjednici odlučili da dva člana grupe "Pravda za Davida" učestvuju u radu sjednica Anketnog odbora, koje će biti otvorene za javnost.

Naredna sjednica biće održana u petak, 18. maja kada će, kazao je, uzeti izjavu od direktora Zavoda za sudsku medicinu, patologa Željka Karana, te načelnika Uprave MUPRS-a za organizovani i teški kriminal Darka Ilića.

Borenović je u izjavi novinarima potvrdio i da će potom izjave uzeti i od drugih osoba, kao što je ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, te Siniša Kostrešević, načelnik Uprave kriminalističke policije i glavni tužilac banjalučkog tužilaštva Želimir Lepir.

Anketni odbor ima obavezu da Skupštini u roku od mjeseca podnese izvještaj o pribavljenim činjenicama u vezi s tim slučajem.

Građani okupljeni u grupu "Pravda za Davida", na protestima koji traju 50 dana u Banjoj Luci, traže da se utvrdi ko je odgovoran za, kako tvrde, ubistvo Davida Dragičevića, jer odbacuju prvobitne tvrdnje policije da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Na zahtjev poslanika opozicije 10. maja je održana i posebna sjednica entitetskog parlamenta o stanju bezbjednosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj - ''Pravda za Davida - Pravda za Sve'', te formiran spomenuti anketni odbor.

Beživotno tijelo tog 21-godišnjeg mladića pronađeno je 24. marta na ušću Crkvine u Vrbas u Banjoj Luci, a njegov otac Davor tvrdi da je "mučki ubijen", a za saučešće u tome optužuje vrh MUPRS-a, čiji rukovodioci su protiv njega podnijeli tužbe za klevetu.

Veliki broj građana, prijatelja i članova porodice okupio u Sarajevu kako bi iskazali protest zbog neadekvatnog reagovanja nadležnih institucija, a povodom tragične smrti dvojice mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Skup su predvodili njihovi očevi Muriz Memić i Davor Dragičević.

Paralelno se održava protest za Davida Dragičevića u Banjoj Luci i to već 51. dan.

XS
SM
MD
LG