Dostupni linkovi

Gutereš pozdravio odluku S. Koreje o zatvaranju nuklearnog postrojenja


Antonio Gutereš
Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je danas odluku Severne Koreje da zatvori jedno od postrojenja za nuklearne probe, dodajući da se raduje predstojećem samitu SAD i Severne Koreje, prenosi Beta.

Gutereš je rekao novinarima u Beču da će konačno zatvaranje nuklearnog postrojenja biti važna mera za jačanje poverenja u cilju postizanja trajnog mira i denuklearizacije Korejskog poluostrva.

On je rekao da se raduje tom "pozitivnom trenutku" pre sastanka lidera Severne Koreje Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa 12. juna u Singapuru.

Severna Koreja saopštila je u subotu da će održati "ceremoniju" prilikom zatvaranja jednog od postrojenja za nuklearne probe od 23. do 25. maja, što će biti veliki simbolički gest pred susret lidera Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa.

Severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da će svi tuneli poligona na severoistoku zemlje biti uništeni eksplozivom, a da će posmatračke i istraživačke prostorije, kao i stražari na površini, biti uklonjeni.

Pjongjang planira da pozove novinare iz SAD, Južne Koreje, Kine, Rusije i Velike Britanije da prate proces.

Kim je planove za zatvaranje poligona za nuklearne probe otkrio tokom sastanka s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom prošlog meseca.

XS
SM
MD
LG