Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osumnjičeni za napade u Parizu čečenskog porekla


Pariski policajci na mestu napada

Napadač, koga je policija usmrtila pošto je u subotu uveče u Parizu nožem ubio jednu osobu i ranio nekoliko ljudi, rođen je 1997. u Čečeniji, izjavio je Agenciji Frans pres (AFP) neimenovani izvor iz pravosuđa. Takođe, rečeno je i da je policija privela njegove roditelje u nedelju jutru.

Francuski zvaničnici saopštili su da napadač nije imao kriminalni dosije, ali je bio pod prismotrom policije zbog moguće radikalizacije. Agencija Asošiejtid pres (AP) objavila je da je jedan od njegovih prijatelja uhapšen i saslušan u Strazburu. AP navodi da je takođe rođen 1997. godine, ali nije objavljen njegov identitet.

Mladić, čiji je identitet Hamzat Azimov, je napad počinio u subotu uveče u prometnom centru Pariza, gde su nalaze opera i mnogobrojni restorani. Nožem je ranio ukupno pet prolaznika od kojih je preminuo jedan dvadeset devetogodišnjak. Policija je pucala na napadača na mestu napada i ubila ga.

Povredio je pet osoba, od kojih je jedna umrla, navela je policija i dodala da su svi povređeni hitno prebačeni u bolnicu.

Radio Evropa 1 javio je u prvom izveštaju da je napadač pre napada uzvikinuo "Alahu Akbar" i da je usmrtio jednu i povredio osam osoba, od kojih dve imaju ozbiljne povrede.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb pohvalio je na Tviteru brzu policijsku akciju.

Francusku je od 2015. pogodila serija terorističkih napada u kojima je poginulo nekoliko stotina osoba.

Kadirov: Francusko društvo odgovorno za napad

Čečenski predsednik Ahmad Kadirov izjavio je da je Francuska odgovorna za napad nožem u centru Pariza koji je izvršio muškarac čečenskog porekla.

Kadirov je rekao da je obavešten da je napadač dobio francusko državljanstvo, kao i da je imao francuski pasoš od 14 godine.

On je identifikovao napadača kao Hamzata Azimova, rođenog u novembru 1997 u Čečeniji.

"On je samo rodjen u Čečeniji, ali njegovo odrastanje, formiranje njegove ličnosti, njegovi pogledi i ubedjena nastali su u francuskog društvu", kazao je Kadirov.

XS
SM
MD
LG