Dostupni linkovi

Merkel: Odluka SAD o Iranu otežala situaciju na Bliskom istoku


Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je američka odluka o povlačenju iz nuklearnog sporazuma o Iranu otežala situaciju na Bliskom istoku, prenijela je agencija AP.

Merkel je u italijanskom gradu Asizi, gdje joj je uručena Lampa mira Svetog Franje Asiškog, priznanje poznato kao "katolička Nobelova nagrada", izrazila zabrinutost zbog tenzija između Izraela i Irana zbog nedavnih napada izraelskih snaga na iranske položaje u Siriji, kao i ispaljivanje raketa na okupiranu Golansku visoravan.

Njemačka kancelarka je rekla da mir nije moguć bez pravde i da je "potraga za mirom i pomirenjem, nezavisno od vjere i vizije svijeta, suštinski i osnovni zadatak politike".

O situaciji s migrantima, o čemu vlada podjeljenost u Evropi, ona je rekla da tolerancija mora biti prisutna u cijeloj Evropskoj uniji" i dodala da se treba suprotstaviti populističkim idejama koje su uzele maha na Starom kontinentu.

Njemačka kancelarka je takođe izrazila zabrinutost zbog situacije u istočnoj Ukrajini, gdje se primirje "krši svake noći" i svaki dan neko pogine.

XS
SM
MD
LG