Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jandroković: Sabor će i u budućnosti biti pokrovitelj komemoracije na Blajburgu


Gordan Jandroković

Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković rekao je danas u Blajburgu da će Sabor i ubuduće biti pokrovitelj komemoracije žrtvama na tom mestu, prenosi Beta.

Komemoracija u Blajburgu poginulim ustašama i pristalicama pronacističke Nezavisne Države Hrvatske krajem Drugog svetskog rata prilikom bekstva iz Jugoslavije, a koje je britanska vojska u Austriji zarobila i predala Narodno-oslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, održava se ove godine pod rigoroznim pravilima.

Austrijske vlasti najavile su da će se obračunati sa svakim oblikom ustaške simbolike, pa su eventualnim prekršiteljima zakona zapretili hapšenjima i deportacijama iz Austrije.

Jandroković je rekao da su te žrtve "jedno od teških poglavlja složene hrvatske istorije" i pozvao građane Hrvatske da grade "demokratsku pluralističku budućnost s istom odgovornošću kojom su stvarali nezavisnu Republiku Hrvatsku".

"Kao predsednik Hrvatskoga sabora prošle godine sam obećao da će se pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Blajburgu nastaviti u budućnosti. I te odluke ću se čvrsto držati. Pre svega zbog naše moralne, ljudske i civilizacijske obaveze da iskažemo pijetet žrtvama zločina počinjenih iz osvete, mržnje ili ideologije," rekao je Jandroković.

On je ponovo izjednačio zločine fašista i novih komunističkih vlasti posle oslobođenja Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

XS
SM
MD
LG