Dostupni linkovi

Le Pen kritizira Macrona zbog 'iluzija' o Trumpu


Marine Le Pen i Emmanuel Macron

Liderica francuske stranke krajnje desnice Nacionalni front Marine Le Pen (Marin) izrazila je uvjerenje da predsjednik Emmanuel Macron (Emanuel Makron) snosi određenu odgovornost zbog "iluzija" koje je imao o njegovoj sposobnosti da američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) odgovori od povlačenja iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

"Odlučno osuđujem Trumpov stav i također francuske diplomatije koja se u svom pokušaju da bude konzervativnija od savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Johna Boltona (Džon Bolton) našla u poziciji bez patronaže SAD-a i alternative za nastavak", kaže Le Pen.

Izrazila je uvjerenje da je "loše vođena vanjska politika Francuske prema SAD-u izložila francuske građane riziku, a ekonomiji je uskratila veoma unosna tržišta".

"Neophodna nam realna svjetska politika i da se odustane od neokonzervativne ideologije koja je donijela katastrofalne posljedice na Bliskom istoku, te da se konačno krene u odbranu interesa Francuske", naglašava Marine Le Pen.

Prema njenim riječima, Francuska treba stati u odbranu nuklearnog sporazuma sa Iranom te da nastavi sa jedinstvenom suradnjom sa Teheranom u borbi protiv terorizma, ali i sa Rusijom i Sirijom kako bi bili onemogućeni novi napadi na teritoriji te zemlje.

Ona smatra da je američko povlačenje iz sporazuma sa Iranom prijetnja po globalni mir i upozorava da bi, ukoliko se suoči sa novim pritiskom, Teheran mogao odbiti da poštuje uvjete dogovora i da nastavi sa svojim vojnim nuklearnim programom.

XS
SM
MD
LG