Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Njemačkom novinaru zabranjen ulazak u Rusiju


Njemačka televizija ARD saopštila je u petak da je njihovom sportskom novinaru istraživaču Hajou Seppeltu (Zepelta) koji je napravio dokumentarac o dopingu u ruskoj atletici zabranjen ulazak u Rusiju, odakle je namjeravao da izvještava sa predstojećeg Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Njemačka TV ARD navela je da je viza Zeppelta danas proglašena nevažećom jer je na listi na koji se nalaze "persone non grata" u Rusiji, zbog čega nije dobio akreditaciju za izvještavanje.

ARD ocenjuje da je to odluka bez presedana, istakavši da je slobodan pristup predstavnicima medija jedna od glavnih normi na velikim događajima poput Svjetskog kupa ili Olimpijskih igara.

Seppelt i televizija ARD opširno su izvještavali o navodnom sistemskom dopingu u ruskoj atletici.

Organizacioni odbor Svjetskog kupa u Rusiji i rusko ministarstvo vanjskih poslova, kako navodi Reuters, nijesu odmah bili dostupni za komentar.

Svjetsko fudbalsko prvenstvo počinje sljedećeg mjeseca, a Rusija je nakon serije doping skandala bila suspendovana sa prošlih Zimskih olimpijskih igara koje su se u februaru održale u Pjongčangu.

Međunarodna oraganizacija za slobudu medija Reporteri bez granica (Reporters Without Borders) osudila je neizdavanje akreditacije njemačkom novinaru, ocijenivši da je riječ o političkom odgovoru na Seppeltov istraživački rad o ruskom dopingu.

"Ovaj slučaj pokazuje da sport i politika ne mogu biti razdvojeni" rekao je direktor Reportera bez granica, Christian Mihr, apelujući na krovnu fudbalsku organizaciju FIFA-u da lobira da bi se zabran ukinuo.

XS
SM
MD
LG