Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska spremna za novu stranicu sa Jermenijom


Jildirim je rekao da Turska želi "više prijatelja i manje neprijatelja"

Turska je danas saopštila da je spremna za "novu stranicu" u odnosima s Jermenijom, pošto je novi jermenski premijer Nikol Pašinjan pomenuo moguće uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje.

"Ako Jermenija napusti višegodišnju neprijateljsku politiku prema Turskoj, ako promeni svoj negativni pristup pitanjima granica i teritorijalnog integriteta Turske, i ako želi da okrene novu stranicu, mi ćemo odgovoriti preispitivanjem detalja", rekao je turski premijer Binali Jildirim, prenosi Beta.

Jildirim je rekao da Turska želi "više prijatelja i manje neprijatelja". Nikol Pašinjan koji je u utorak izabran za premijera Jermenije, odmah je izrazio spremnost da "bez preduslova gradi odnose s Turskom".

Jermenija je početkom marta objavila da se povlači iz sporazuma o normalizaciji odnosa s Turskom, optužujući Ankaru da ne može da se "oslobodi svojih stereotipa". Odnose dve zemlje pritiska sećanje na masakr Jermena tokom Prvog svetskog rata.

Tadašnji jermenski predsednik Serž Sarkisjan je izdao dekret kojim je "poništena procedura potpisivanja sporazuma", potpisanih 2009. u Švajcarskoj.

Ti sporazumi su za cilj imali uspostavljanje diplomatskih odnosa i otvaranje granica, ali ih parlamenti u Ankari i Jerevanu nikada nisu ratifikovali.

Dve zemlje se spore pre svega oko pitanja masakara Jermena koje je Otomansko carstvo počinilo između 1915. i 1917. Jermenija smatra da je to bio genocid 1,5 miliona ljudi, a Turska se žestoko protivi korišćenju tog termina.

Turska je granicu s Jermenijom zatvorila 1993, iz solidarnosti s Azerbejdžanom i kao odgovor na podršku Jermenije jermenskim separatistima u Nagorno-Karabahu, enklavi u Azerbejdžanu koja se od kraja rata devedesetih godina nalazi pod jermenskom kontrolom.

Jermenija je do sada odbijala svako povezivanje pitanja Nagorno-Karabaha i tursko-jermenskog pomirenja.

XS
SM
MD
LG